Wykonanie
piątek, 9 Maj 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Od jakiegoś czasu korzystam z przepisów diety low carb. Podczas diety zazwyczaj najbardziej brakuje mi
pieczywa. Dobrym jego zamiennikiem może być
chleb low carb -dietetyczny chlebek z ziaren,
otrębów,
jajek i
serka wiejskiego. Chlebek ten zawiera bardzo mało węglowodanów i jest bardzo sycący. Można go bez problemu zamrozić i
potem włożyć do opiekacza. Dodatkowo zawiera „zastrzyk” witaminy C, która znajduje się w jagodach Goji. Polecam wszystkim, którzy przestrzegają zaleceń diety LC. Przepis jest bardzo prosty, znalazłam go w książce Ulriki Davidson „Dieta niskowęglowodanowa w Twojej kuchni”. Zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję poniżej.Składniki:25 g
masła25 g
orzechów laskowych25 g
migdałówszklanka
siemienia lnianego (używam złocistego siemienia budwigowego)2 łyżki
sezamu2 łyżki
ziaren słonecznika3 łyżki suszonych
jagód Goji25 g
otrębów pszennychłyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soliserek wiejski opakowanie 200 g (całość razem ze
śmietanką)3
jajkaNagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Orzechy włoskie i
migdały grubo siekamy.Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy roztrzepane
jajka,
serek i rozpuszczone
masło. Dokładnie mieszamy. Przekładamy
masło do natłuszczonej foremki (używam małej keksówki). Wkładamy do piekarnika na 60 minut. Studzimy w foremce.