Wykonanie
Kiedyś często kupowałam
masło orzechowe, oczywiście zawsze szukałam tego, które miało najwięcej
orzechów w swoim składzie. Ale zaraz, zaraz, czy
masło orzechowe nie powinno przypadkiem składać się z samych orzechów?! Po co
oleje,
cukier, ogromne ilości soli? No właśnie... I dlatego od jakiegoś czasu wolę
masło orzechowe robić sama :-) Oczywiście można znaleźć takie
masła, które zbędnych dodatków nie mają, ale wtedy ich cena jest często dosyć wysoka.Co potrzebujemy, żeby zrobić wyjątkowe w smaku, mega zdrowe
masło orzechowe?75 g
orzechów włoskich75 g
migdałów75 g
orzechów laskowychszczypta
soli (opcjonalnie)Wykonanie:
Orzechy przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i prażymy przez 5-7 min. Studzimy, przekładamy partiami na ściereczkę i "wygniatamy" aby pozbyć się skórek. Na pewno nie wszystkie odejdą, ale tym się nie przejmujemy. Umieszczamy
orzechy w naczyniu i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę, dodajemy odrobinę
soli. Gotowe!Na początku może być trochę ciężko, dlatego warto od czasu do czasu zrobić przerwę, żeby blender mógł odpocząć. No chyba, że macie jakiś super sprzęt, który od razu da radę :-)


Smacznego!