Wykonanie
Składniki:2 tabliczki
czekoladygarść
orzechów włoskichgarść
orzechów laskowychgarść
orzechów nerkowcagarść
magdałów50g
masła3 łyżki
mlekaWszystkie
orzechy prażymy partiami na mocno rozgrzanej patelni. Po ostygnięciu drobno siekamy.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski umieszczonej nad wrzątkiem. Ważne aby para
wodna nie wydobywała się
spod miski. Dodajemy
masło i delikatnie mieszamy drewnianią łyżką. Dolewamy
mleko . Czekamy aż wszystkie składniki się połączą.
Dodajemy posiekane
orzechy, delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.Przekładamy masę do małych papilotek, lekko ugniatając łyżeczką, aby masa dostała się do wszystkich miejsc foremki. Odstawiamy na kilka godzin żeby masa stężała.Podajemy w papilotkach lub bez, nalepiej smakuje z
kawą lub
herbatą.
Smacznego ;)