ßßß Cookit - przepis na Jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą

Jajka z majonezem bazyliowym i rzeżuchą

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
8 jajek
rzeżucha
1 szklanka majonezu (domowego lub gotowego)
1 pęczek (doniczka) bazylii, około 1 szklanki listków
Przygotowanie
Perfekcyjnie ugotowane jajka: Do garnka z ciepłą wodą włożyć jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować 4 i ½ minuty. Po upływie tego czasu garnek natychmiast zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu stłuc skorupkę i zostawić jajka w wodzie na kilka minut (dzięki temu będą łatwiej się obierać).
Majonez bazyliowy: Majonez dokładnie zmiksować blenderem z listkami bazylii. Gdyby majonez okazał się za gęsty, można dodawać olej roślinny podczas miksowania składników.
Obrane jajka przekroić na połówki i ułożyć na półmisku. Polać majonezem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypać rzeżuchą lub ułożyć ją wiązkami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/jajka_z_majonezem_bazyliowym/przepis.html