Wykonanie
Składniki4 porcje8
jajekrzeżucha1 szklanka
majonezu (domowego lub gotowego)1 pęczek (doniczka)
bazylii, około 1 szklanki listkówPrzygotowaniePerfekcyjnie ugotowane
jajka: Do garnka z ciepłą
wodą włożyć
jajka, przykryć i postawić na dużym ogniu do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować 4 i ½ minuty. Po upływie tego czasu garnek natychmiast zdjąć z ognia, wstawić do zlewu i zalać zimną
wodą. Po ostudzeniu stłuc skorupkę i zostawić
jajka w wodzie na kilka minut (dzięki temu będą łatwiej się obierać).
Majonez bazyliowy:
Majonez dokładnie zmiksować blenderem z listkami
bazylii. Gdyby
majonez okazał się za gęsty, można dodawać
olej roślinny podczas miksowania składników.Obrane
jajka przekroić na połówki i ułożyć na półmisku. Polać
majonezem, doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, posypać
rzeżuchą lub ułożyć ją wiązkami.
