Wykonanie
Rano najczęściej się spieszę i nie szukam wymyślnych przepisów wymagających dużo pracy i czasu. Kiedy wiem, że za chwilę muszę wyjść najczęściej sięgam po proste składniki, po których wymieszaniu otrzymam smaczny posiłek. Niedawno, na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych dostrzegłam ciekawy pomysł na pastę z
jajek, którą można zrobić w przeciągu kilku minut. Jest prosta, pożywna, energetyczna, a przede wszystkim zdrowa. To idealny pomysł na szybkie śniadanie. :)Poniższy przepis zaczerpnęłam z bloga kulinarnego www.kwestiasmaku.com do którego dosyć często zaglądam ze względu na interesujące przepisy (i też piękne zdjęcia apetycznych potraw!). Przygotowanie potrawy jest cytatem z powyższej strony.Składniki:3
jajka ugotowane na twardo100 g krowiego
sera feta1 łyżka
majonezu1 filiżanka
rzeżuchy (lub
szczypiorek)Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo: włożyć do
wody i zagotować. Gotować przez 6 minut licząc od momentu zagotowania
wody. Odcedzić, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną w kostkę
fetę i wymieszać, dodać
majonez,
rzeżuchę (trochę zachować do dekoracji), doprawić
solą, świeżo zmielonym
pieprzem. Wymieszać, włożyć do miseczki i udekorować.
Ja osobiście odpuściłam sobie
sól bo
feta sama w sobie jest wystarczająco słona. Przygotowanie pasty jest bardzo szybkie, a warto bo jest naprawdę smaczna! Idealna z
chlebem domowej roboty. :-D