ßßß Cookit - przepis na Papryki zapiekana z jajkiem i tymiankiem

Papryki zapiekana z jajkiem i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
2 czerwone papryki
4 jajka
2 pełne łyżki masła
świeży tymianek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
pieczywo
musztarda
Przygotowanie
Paprykę przekroić wzdłuż na pół, oczyścić z nasion. Oprószyć solą, ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i otulić folią aluminiową. Grillować na średnim ogniu przez około 10 - 15 minut z każdej strony. Paprykę możemy też upiec w piekarniku (200 stopni, około 20 minut).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Paprykę ułożyć na blaszce (patelni lub naczyniu żaroodpornym) wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka wbijać kolejno do miseczki i delikatnie przelewać do papryki. Oprószyć solą i pieprzem, na wierzch położyć wiórki z masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 - 15 minut (w zależności od wielkości jajka).
Udekorować świeżym tymiankiem i podawać z musztardą oraz pieczywem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sniadania/papryka_zapiekana_z_jajkiem/przepis.html