Wykonanie
Składnikiok. 15 sztuk150 g miękkiego
masła70 g miałkiego (drobnego)
cukru do wypieków lub 50 g
cukru pudru150 g
mąki pszennej tortowej75 g
mąki ryżowej lub
mąki ziemniaczanejorazforemki do wycinania
ciastekPrzygotowanie
Masło ucierać mikserem razem z
cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą
mąkę pszenną oraz
mąkę ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, podsypując stolnicę
mąką. Foremką wycinać choinki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 5 - 8 minut, lub do czasu aż
ciasteczka będą lekko złote. Po ostudzeniu można polukrować i dekorować posypkami.Propozycja podania
lukier np. z tego przepisu
polewa czekoladowagotowe posypkiWskazówkiNie polecam używam
owoców granatu gdyż
ciastka z taką dekoracją nie są trwałe.
