ßßß Cookit - przepis na Ciastka kruche

Ciastka kruche

nazwa

Wykonanie

Składniki
ok. 15 sztuk
150 g miękkiego masła
70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 50 g cukru pudru
150 g mąki pszennej tortowej
75 g mąki ryżowej lub mąki ziemniaczanej
oraz
foremki do wycinania ciastek
Przygotowanie
Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną oraz mąkę ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, podsypując stolnicę mąką. Foremką wycinać choinki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 5 - 8 minut, lub do czasu aż ciasteczka będą lekko złote. Po ostudzeniu można polukrować i dekorować posypkami.
Propozycja podania
lukier np. z tego przepisu
polewa czekoladowa
gotowe posypki
Wskazówki
Nie polecam używam owoców granatu gdyż ciastka z taką dekoracją nie są trwałe.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/ciastka_choinki/przepis.html