Wykonanie

Urocze kruche
ciasteczka z nutą
cytrusową :-). Zdecydowanie dominuje w nich
maślany smak, więc wybierzcie dobre, prawdziwe
masło. Nie potrzeba do nich foremek, ciasto rolujemy, pieczemy, a ostudzone ozdabiamy zagzakami z
czekolady. Szybkie i warte wykonania!Składniki na około 60
ciastek:250 g
masła, w temperaturze pokojowej80 g
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanej (lub
skrobi kukurydzianej lub
mąki ryżowej)300 g
mąki pszennej2 łyżki drobno otartej skórki z
mandarynki60 ml soku z
mandarynki60 - 100 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady, roztopionej
Masło i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.Ciasto owinąć folią, lekko spłaszczyć, schłodzić przez pół godziny w lodówce - łatwiej będzie się formowało.Nabierać połowę łyżki masy i - delikatnie podsypując
mąką - rolować wałeczek o długości około 15 cm, odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając niewielkie odległości
między ciastkami (trochę urosną). Przed samym pieczeniem blaszkę z
ciastkami można schłodzić w lodówce przez kolejne 15 minut.Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 13 minut lub do zezłocenia brzegów. Wystudzić na kratce.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, przelać do woreczka, odciąć jego rożek i wyciskając
czekoladę, ozdobić paluszki.
Ciastka można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).

Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Biscuits, brownies & biscotti.'