Wykonanie
Kilka dni temu (jeszcze w ubiegłym roku) obiecałam moim gościom, że podzielę się z nimi przepisem na maślane
ciasteczka przekładane masą
krówkową, Były to kolejne
ciastka, które kusiły na świątecznym
stole i nie wiedzieć dlaczego wyparowały jak kamfora już po dwóch dniach :)

Składniki:- 20 dag miękkiego
masła- 5 dag
cukru pudru- 25 dag
mąki pszennej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- kilka kropel
aromatu waniliowego- puszka masy krówkowejWykonanie:Za pomocą miksera ucieramy
masło,
cukier z aromatem z
wanilii. Mi zajęło to ok. 7 min. Następnie do miski wsypujemy przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy całość ręką.Wkładamy ciasto na 30 min do lodówki, aby odpoczęło. Po wyciągnięciu z lodówki odrywamy kawałek ciasta, wałkujemy na placek o grubości 4 mm (nie grubiej, gdyż
ciastka będą składane). Ciasto może się kleić do wałka, więc albo cały czas posypujemy wałek w
mące, albo wkładamy ciasto
między dwa arkusze papieru do pieczenia.Wycinamy kółeczka za pomocą kieliszka lub literatki i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy
ciasteczka 20 min w temperaturze 180 st. Przed upływem czasu możemy zajrzeć do piekarnika i zobaczyć czy
ciasteczka nie są zbyt spieczone, ja wolę takie jasne więc wyciągałam je troszkę wcześniej.Po wyciągnięciu
ciastka odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy masą
krówkową. Gotowe
ciastka możemy ozdobić
czekoladą :)





