Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegozając 1 sztuk
słonina 12 dekagramów
margaryna 3 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
pieprz mielony 0.5 łyżek deserowychrosół 2 szklanek
śmietana słodka 1 szklanek
piwo jasne 1.5 litrówWykonanie:Zająca sprawić, ściągnąć skórę i usunąć wnętrzności. Opłukać, zalać
piwem i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie zająca wyjąć, odciąć tzw. przody i przeznaczyć do innych celów (np. do pasztetu). Resztę
tuszki, tj. część grzbietową i tył, naszpikować posoloną
słoniną, natrzeć
solą i
pieprzem, po czym obsmażyć w rozgrzanej
margarynie. Przełożyć do brytfanny, podlać rosołem, przykryć i piec w nagrzanym piekarniku, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy zając będzie miękki, wlać
śmietankę, chwilę jeszcze trzymać w piekarniku i przełożyć na ogrzany półmisek. Jako dodatki podaje się purée ziemniaczane,
sałatkę z
czerwonej kapusty i kompot z
borówek.Uwagi:słodka
śmietana lub skondensowane
mlekoPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: