ßßß Cookit - przepis na Kuropatwy z truflami

Kuropatwy z truflami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kuropatwa 4 sztuk
grzanka 4 sztuk
szynka 8 plastry
masło 60 gramów
trufle białe 40 gramów
liść laurowy 2 sztuk
szałwia 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
wino białe wytrawne 1.5 szklanek
koniak 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Dostatecznie skruszałe kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków szałwii; następnie popieprzyć i posolić po wierzchu. Każdą kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami szynki i obwiązać nićmi. Tak przygotowane kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane masło i smażyć na małym ogniu. Podsmażone kuropatwy polać winem i koniakiem, przyprawić szałwią, liśćmi laurowymi i włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150"C. Z upieczonych kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki szynki. Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim wątróbki. Następnie wątróbki rozetrzeć z czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Kuropatwy podawać- na gorącej grzance, polane bardzo gorącym sosem i obłożone cienkimi płatkami trufli.
Uwagi:
4 kuropatwy i oddzielnie ich wątróbki, grzanki z pszennego chleba, 8 plasterków tłustej surowej szynki, szałwia w gałązce, czosnek posiekać
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: fljflzf
Data: 2009-11-24
ile kosztują trufle?
Autor: Scully16
Data: 2009-04-30
pyszne :)
Autor: ibeata
Data: 2008-12-11
Mały problem będzie z truflami...
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1625/Kuropatwy-z-truflami