Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kuropatwa 4 sztukgrzanka 4 sztuk
szynka 8 plastry
masło 60 gramów
trufle białe 40 gramów
liść laurowy 2 sztuk
szałwia 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
wino białe wytrawne 1.5 szklanek
koniak 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Dostatecznie skruszałe
kuropatwy starannie oczyścić, posolić wewnątrz i włożyć do ich środków po kilka listków
szałwii; następnie popieprzyć i posolić po wierzchu. Każdą
kuropatwę obłożyć dwoma plasterkami
szynki i obwiązać nićmi. Tak przygotowane
kuropatwy włożyć do odpowiedniego rondla na rozgrzane
masło i smażyć na małym ogniu. Podsmażone
kuropatwy polać
winem i
koniakiem, przyprawić
szałwią, liśćmi laurowymi i włożyć na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150"C. Z upieczonych
kuropatw zdjąć nici i usunąć plasterki
szynki. Sos przecedzić i na małym ogniu gotować w nim
wątróbki. Następnie
wątróbki rozetrzeć z
czosnkiem, włożyć z powrotem do sosu i trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Kuropatwy podawać- na gorącej grzance, polane bardzo gorącym sosem i obłożone cienkimi
płatkami trufli.Uwagi:4
kuropatwy i oddzielnie ich
wątróbki, grzanki z
pszennego chleba, 8 plasterków tłustej
surowej szynki,
szałwia w gałązce,
czosnek posiekaćKuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: fljflzfData: 2009-11-24ile kosztują trufle?Autor: Scully16Data: 2009-04-30pyszne :)Autor: ibeataData: 2008-12-11Mały problem będzie z
truflami...Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: