ßßß Cookit - przepis na Krem cytrynowy

Krem cytrynowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
maślanka 1 litrów
cukier 6 łyżek stołowych
żelatyna 6 łyżek deserowych
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
porzeczki czerwone 300 gramów
listki melisy cytrynowej według uznania
wafelki według uznania
Wykonanie:
Maślankę wymieszać mikserem z cukrem i sokiem z cytryny. Porzeczki oczyścić i osaczyć, trochę odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuścić na ogniu. Wymieszać z niewielką ilością maślanki i połączyć z resztą, chwilę ubijać mikserem. Do tężejącej maślanki włożyć porzeczki i delikatnie przemieszać. Gotowy deser przełożyć do 4 pucharków i wstawić do lodówki na 2h. Przed podaniem każdy pucharek z kremem cytrynowym udekorować odłożonymi gronkami porzeczek, listkami melisy oraz wafelkami.
Uwagi:
Krem cytrynowy można przygotować również z innymi owocami sezonowymi.
Melisę można zastąpić miętą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4951/Krem-cytrynowy