Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 15 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mleko zsiadłe 1 litrów
żelatyna 2,5 dekagramów
cukier 12 dekagramów
poziomka 0.5 litrówWykonanie:
Zsiadłe mleko rozmącić starannie na gładką masę, wymieszać z
cukrem. Można też dodać trochę
skórki cytrynowej lub rozgniecione
poziomki, albo
truskawki; można też leguminę tę sporządzić z samego
mleka z
wanilią.
Żelatynę opłukać w zimnej wodzie; do garnuszka nalać 1/2 szklanki wrzącej
wody, włożyć do niej
żelatynę białą i czerwoną, i, mieszając ciągle łyżeczką, rozpuścić ją dokładnie.
Żelatynę tę wlać natychmiast do
mleka i wymieszać starannie ubijając przez 10 minut. Leguminę wlać do kompotierki, ostudzić. Najlepiej leguminę sporządzić na noc i przechować w zimnym miejscu do następnego dnia.Uwagi:2 dag
żelatyny białej i kawałek
żelatyny czerwone,
poziomki lub
truskawkiCiasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: