ßßß Cookit - przepis na Zupa cytrynowa

Zupa cytrynowa

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
bulion z drobiu 1 i 1/2 litrów
ryż długoziarnisty 50 gramów
jajka 4 sztuk
sok z cytryn 2 sztuk
sól według uznania
biały pieprz według uznania
Wykonanie:
Bulion z drobiu zagotować. Ryż umyć, odsączyć, wsypać do bulionu, a następnie gotować pod przykryciem 15 - 20 minut, na małym ogniu. Jajka wbić do , miseczki, lekko ubić na pianę, stopniowo dolewając sok cytrynowy. Odlać szklankę wrzącego bulionu, po trochu wlewać do masy jajecznej, stale mieszając.
Garnek z bulionem zdjąć z ognia, a następnie ciągle mieszając, wlewać masę jajeczną.
Zupę podgrzać, ale nie gotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwagi:
Cytrynę należy kroić nierdzewnym nożem. W przeciwnym razie może stracić 75% witaminy C.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6351/Zupa-cytrynowa