Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
piersi z kurczaka 4 sztuk
soczewica 150 gramów
dymka, peczek 1 sztuk
gruszki 2 sztuk
masło 50 gramów
wermut biały 75 mililitrów
papryka mielona 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Mięso umyć i osączyć.
soczewicę namoczyć 30 minut i gotować w tej samej wodzie, aż będzie miękka, odcedzić. Oczyszczoną
dymkę pokroić w krążki. Umyte
gruszki obrać, przekroić w pół i usunąć gniazda nasienne oraz pokroić na cząstki.Filet podsmażyć na połowie rozgrzanego
masła na złoty kolor, co pewien czas obracając. na drugiej patelni na reszcie
masła zeszklić
dymkę. Dodać
soczewicę i podsmażyć, doprawić
solą i
pieprzem. Dusić pod przykryciem 5 minut. Pod koniec duszenia dodać
gruszki. Usmażone
piersi kurczaka posypać
solą,
pieprzem i
papryką. Podawać na
soczewicy duszonej z
gruszkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: