ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka z soczewicą

Filet z kurczaka z soczewicą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
piersi z kurczaka 4 sztuk
soczewica 150 gramów
dymka, peczek 1 sztuk
gruszki 2 sztuk
masło 50 gramów
wermut biały 75 mililitrów
papryka mielona 1 szczypta
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mięso umyć i osączyć. soczewicę namoczyć 30 minut i gotować w tej samej wodzie, aż będzie miękka, odcedzić. Oczyszczoną dymkę pokroić w krążki. Umyte gruszki obrać, przekroić w pół i usunąć gniazda nasienne oraz pokroić na cząstki.
Filet podsmażyć na połowie rozgrzanego masła na złoty kolor, co pewien czas obracając. na drugiej patelni na reszcie masła zeszklić dymkę. Dodać soczewicę i podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem 5 minut. Pod koniec duszenia dodać gruszki. Usmażone piersi kurczaka posypać solą, pieprzem i papryką. Podawać na soczewicy duszonej z gruszkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4773/Filet-z-kurczaka-z-soczewica