Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
mąka żytnia 1 szklanekząbek
czosnku 3 sztuk
sól według uznania
chleb żytni razowy 1 sztukWykonanie:Żur zakwasza się na
mące żytniej lub płatkach.
Mąkę żytnią należy zaparzyć wrzącą
wodą i postawić w ciepłym miejscu na 48 godzin. Gdy zacznie fermentować , dolać zimnej
wody i zostawić, aż się sklaruje. Żur zakwasza się najlepiej w glinianym , niepolerowanym naczyniu, ale można np: w butelce.Grubo mieloną
mąkę owsianą lub
płatki owsiane zalać przegotowana letnią
wodą , posolić, dodać kromkę
żytniego chleba, obrane ząbki
czosnku i postawić w cieple. Po 3 dniach żur jest gotowy. Dopiero na nim przyrządza się zupę.Uwagi:
mąka żytnia lub
płatki owsiane, kromka
żytniego chlebaAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaZupyZupy weg.Komentarze:Autor: JaData: 2011-04-13Niesamowicie fantastyczny i użytny przepis, bardzo mi pomógł... ale ile tej
wody się leje ?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: