ßßß Cookit - przepis na Zakwas na żur

Zakwas na żur

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka żytnia 1 szklanek
ząbek czosnku 3 sztuk
sól według uznania
chleb żytni razowy 1 sztuk
Wykonanie:
Żur zakwasza się na mące żytniej lub płatkach. Mąkę żytnią należy zaparzyć wrzącą wodą i postawić w ciepłym miejscu na 48 godzin. Gdy zacznie fermentować , dolać zimnej wody i zostawić, aż się sklaruje. Żur zakwasza się najlepiej w glinianym , niepolerowanym naczyniu, ale można np: w butelce.
Grubo mieloną mąkę owsianą lub płatki owsiane zalać przegotowana letnią wodą , posolić, dodać kromkę żytniego chleba, obrane ząbki czosnku i postawić w cieple. Po 3 dniach żur jest gotowy. Dopiero na nim przyrządza się zupę.
Uwagi:
mąka żytnia lub płatki owsiane, kromka żytniego chleba
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Zupy
Zupy weg.
Komentarze:
Autor: Ja
Data: 2011-04-13
Niesamowicie fantastyczny i użytny przepis, bardzo mi pomógł... ale ile tej wody się leje ?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3702/Zakwas-na-zur