Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 100 gramów
jajka 2 sztuk
sól według uznaniaNadzienie według uznaniaWykonanie:Wyszorowane, osuszone mączyste
ziemniaki pozawijać w kawałki folii aluminiowej i piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Obrać jeszcze ciepłe i przecisnąć przez praskę. Do ostudzonych
ziemniaków sypać
mąkę, wbić
jajka i dodać nieco
soli. Szybko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kuleczki średnicy ok. 5 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie, nałożyć porcję nadzienia (np.
śliwkę lub kawałek
bryndzy), ciasto nad farszem zacisnąć. Zagotować w rondlu lekko osolona
wodę, włożyć knedle, gotować na małym ogniu, aż do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z
masłem lub sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: