ßßß Cookit - przepis na Knedle na słodko lub pikantnie

Knedle na słodko lub pikantnie

nazwa

Składniki

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 100 gramów
jajka 2 sztuk
sól według uznania
Nadzienie według uznania
Wykonanie:
Wyszorowane, osuszone mączyste ziemniaki pozawijać w kawałki folii aluminiowej i piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Obrać jeszcze ciepłe i przecisnąć przez praskę. Do ostudzonych ziemniaków sypać mąkę, wbić jajka i dodać nieco soli. Szybko zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kuleczki średnicy ok. 5 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie, nałożyć porcję nadzienia (np. śliwkę lub kawałek bryndzy), ciasto nad farszem zacisnąć. Zagotować w rondlu lekko osolona wodę, włożyć knedle, gotować na małym ogniu, aż do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z masłem lub sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10567/Knedle-na-slodko-lub-pikantnie