Wykonanie
Przepis na
paprykowo-
czosnkowy sos Mojo
Rojo z Wysp Kanaryjskich, jeden z najbardziej znanych
sosów z tych hiszpańskich wysp. Czerwony sos Mojo
Rojo, podobnie jak zielony sos Mojo Verde, będzie idealny do
ziemniaków Papas Arrugadas a także grillowanych ryb,
serów i wszelkich innych dań. Oba hiszpańskie sosy doskonale sprawdzą się jako dodatek na grillu.Możecie wybrać własny stopień pikantności, zależnie od tego jakich
papryk użyjecie – może to być
papryka słodka lub
papryka pikantna.Średnia miseczka sosuSkładniki2 duże ząbki
czosnku1
papryka czerwona, odmiana pikantna bądź nie, wg. uznania1 łyżeczka mielonej
papryki słodkiej1/4 łyżeczki kuminu mielonego20 ml
octu winnego90 ml
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soliWykonanieząbki
czosnku obrać, a z
papryki usunąć gniazda nasienne.
Czosnek i
paprykę rozdrobnić malakserem albo utrzećdodać
sól, kumin i
paprykę i dalej miksować lub ucierać. Następnie dodać
ocet na końcu dodać
oliwę i wymieszać całość już łyżką
Przepis (nieco zmodyfikowany) i informacje z książki "Kuchnia kanaryjska" Kingi Korskiej, która jest do kupienia na portalu LaPalma.plPolub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także