ßßß
Przepis na paprykowo-czosnkowy sos Mojo Rojo z Wysp Kanaryjskich, jeden z najbardziej znanych sosów z tych hiszpańskich wysp. Czerwony sos Mojo Rojo, podobnie jak zielony sos Mojo Verde, będzie idealny do ziemniaków Papas Arrugadas a także grillowanych ryb, serów i wszelkich innych dań. Oba hiszpańskie sosy doskonale sprawdzą się jako dodatek na grillu.Możecie wybrać własny stopień pikantności, zależnie od tego jakich papryk użyjecie – może to być papryka słodka lub papryka pikantna.Średnia miseczka sosuSkładniki2 duże ząbki czosnku1 papryka czerwona, odmiana pikantna bądź nie, wg. uznania1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej1/4 łyżeczki kuminu mielonego20 ml octu winnego90 ml oliwy z oliwek1/2 łyżeczki soliWykonanieząbki czosnku obrać, a z papryki usunąć gniazda nasienne. Czosnek i paprykę rozdrobnić malakserem albo utrzećdodać sól, kumin i paprykę i dalej miksować lub ucierać. Następnie dodać ocet na końcu dodać oliwę i wymieszać całość już łyżką
Przepis (nieco zmodyfikowany) i informacje z książki "Kuchnia kanaryjska" Kingi Korskiej, która jest do kupienia na portalu LaPalma.plPolub i bądź w kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także