Sos Mojo Rojo

nazwa

Wykonanie

Przepis na paprykowo-czosnkowy sos Mojo Rojo z Wysp Kanaryjskich, jeden z najbardziej znanych sosów z tych hiszpańskich wysp. Czerwony sos Mojo Rojo, podobnie jak zielony sos Mojo Verde, będzie idealny do ziemniaków Papas Arrugadas a także grillowanych ryb, serów i wszelkich innych dań. Oba hiszpańskie sosy doskonale sprawdzą się jako dodatek na grillu.
Możecie wybrać własny stopień pikantności, zależnie od tego jakich papryk użyjecie – może to być papryka słodka lub papryka pikantna.
Średnia miseczka sosu
Składniki
2 duże ząbki czosnku
1 papryka czerwona, odmiana pikantna bądź nie, wg. uznania
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1/4 łyżeczki kuminu mielonego
20 ml octu winnego
90 ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
ząbki czosnku obrać, a z papryki usunąć gniazda nasienne. Czosnek i paprykę rozdrobnić malakserem albo utrzeć
dodać sól, kumin i paprykę i dalej miksować lub ucierać. Następnie dodać ocet na końcu dodać oliwę i wymieszać całość już łyżką
Przepis (nieco zmodyfikowany) i informacje z książki "Kuchnia kanaryjska" Kingi Korskiej, która jest do kupienia na portalu LaPalma.pl
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/sos-mojo-rojo