Wykonanie
Delikatne, kruche i mocno maślane ciasto
migdałowe jest bardzo uniwersalne, idealne do
ciasteczek i tart.
Kruche ciasto
migdałoweTo uniwersalne, kruche ciasto z mielonymi
migdałami jest niesamowicie delikatne i pyszne. Jest proste do przygotowania, nie wymaga obciążania podczas pieczenia i nie zmienia bardzo po wykrojeniu. Nada się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków.Jak wykorzystać ciasto z tego przepisu?Kruche
ciasteczka posypane
cukrem trzcinowymCiasteczka umoczone w
czekoladzie po upieczeniuKruche
ciasteczka z okienkiem wypełnione
dżememBaza do słodkiej tartySpód do mini tartaletek/kruchych babeczekBaza do mazurkaCookie
cake – dwa blaty kruchego ciasta przełożone kremem
mascarpone (zwykle w kształcie cyferek lub liter, pieczone np. z okazji urodzin zamiast
tortu)Wytrawna
tarta (należy wtedy dodać więcej
soli i zmniejszyć ilość
cukru o połowę)Wytrawne
krakersy – zmniejszyć ilość
cukru, przed upieczeniem posypać
przyprawami,
ziołami,
parmezanem etc.Co może pójść nie tak?Ciasto nie zostanie schłodzonePrzed dużą ilość
masła, ciasto musi zostać schłodzone przed pieczeniem. W przeciwnym wypadku
masło zacznie się rozpuszczać zanim ciasto się zetnie i całość ,,rozpłynie się” w piekarniku. Ciasto wyjdzie tłuste i niesmaczne. Podczas nagrzewania piekarnika foremkę wylepioną
ciastem lub wykrojone
ciasteczka można śmiało wstawić do zamrażalnika. Dzięki temu dodatkowe obniżenie temperatury pomoże utrzymać odpowiedni kształt podczas pieczenia.
Migdały nie będą zmielone dostatecznie drobno
Migdały można zmielić samodzielnie lub skorzystać z gotowej
mąki migdałowej. Ja zwykle
mielę migdały ze skórką, wtedy ciasto wychodzi pięknie nakrapianie i bardziej charakterne w smaku. Jeśli ma być jaśniutkie, przed zmieleniem można namoczyć
migdały we wrzątku przez ok. 5 minut i obrać ze skórek. Można także iść na skróty i zmielić
płatki migdałowe, które dużo łatwiej poddadzą się nożykom robota kuchennego. Aby upewnić się, że samodzielnie zmielone
migdały nie są w zbyt dużych grudkach, polecam przesiać je przez gęste sito i ewentualnie ponownie zmielić większe części, które na sicie zostały. Zbyt grubo mielone
migdały sprawią, że ciasto będzie nieregularne, nie będzie zwarte i będzie się zbytnio kruszyć.Porcje: 2 bazy do tarty o średnicy 23 cm / ok. 50 kruchych
ciasteczek Czas: 10 min przygotowania + 30 min chłodzenia + 15-20 min pieczeniaSkładniki►
masło [200 g / 1 kostka]►
cukier puder [50 g / 1/2 szklanki]► mielone
migdały [100 g]►
jajko rozmiar L [1 sztuka]►
mąka pszenna [250 g]Dodatkowo:►
sól [szczypta]Przygotowanie200 g miękkiego
masła w temperaturze pokojowej utrzeć z 50 g
cukru pudru, wbić 1
jajko i dobrze wymieszać.Dodać suche składniki: 100 g mielonych
migdałów, 250 g
mąki pszennej i szczyptę
soli.Wymieszać wszystko i zagnieść szybko gładką kulę ciasta. Zawinąć w folię lub włożyć do woreczka strunowego i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min . Ciasto może leżeć w lodówce do 3 dni, więc można je przygotować z wyprzedzeniem.W zależności od użycia ciasta, piec w 180°C przez 10-12 min (
ciasteczka) do 15-20 min (blaty, spód do tarty).
Przechowywanie i mrożenieSzczelnie zawinięte ciasto wytrzyma w lodówce przez 3 dni. Fantastycznie się mrozi, można przechowywać je w zamrażalniku do 3 miesięcy. Po odmrożeniu postępować jak w przepisie.Jeśli masz jakieś pytania…Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!🥧 Inne słodkości z użyciem
migdałówKokosanki rafaello