Kruche ciasto migdałowe (5 składników)

nazwa

Wykonanie

Delikatne, kruche i mocno maślane ciasto migdałowe jest bardzo uniwersalne, idealne do ciasteczek i tart.
Kruche ciasto migdałowe
To uniwersalne, kruche ciasto z mielonymi migdałami jest niesamowicie delikatne i pyszne. Jest proste do przygotowania, nie wymaga obciążania podczas pieczenia i nie zmienia bardzo po wykrojeniu. Nada się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków.
Jak wykorzystać ciasto z tego przepisu?
Kruche ciasteczka posypane cukrem trzcinowym
Ciasteczka umoczone w czekoladzie po upieczeniu
Kruche ciasteczka z okienkiem wypełnione dżemem
Baza do słodkiej tarty
Spód do mini tartaletek/kruchych babeczek
Baza do mazurka
Cookie cake – dwa blaty kruchego ciasta przełożone kremem mascarpone (zwykle w kształcie cyferek lub liter, pieczone np. z okazji urodzin zamiast tortu)
Wytrawna tarta (należy wtedy dodać więcej soli i zmniejszyć ilość cukru o połowę)
Wytrawne krakersy – zmniejszyć ilość cukru, przed upieczeniem posypać przyprawami, ziołami, parmezanem etc.
Co może pójść nie tak?
Ciasto nie zostanie schłodzone
Przed dużą ilość masła, ciasto musi zostać schłodzone przed pieczeniem. W przeciwnym wypadku masło zacznie się rozpuszczać zanim ciasto się zetnie i całość ,,rozpłynie się” w piekarniku. Ciasto wyjdzie tłuste i niesmaczne. Podczas nagrzewania piekarnika foremkę wylepioną ciastem lub wykrojone ciasteczka można śmiało wstawić do zamrażalnika. Dzięki temu dodatkowe obniżenie temperatury pomoże utrzymać odpowiedni kształt podczas pieczenia.
Migdały nie będą zmielone dostatecznie drobno
Migdały można zmielić samodzielnie lub skorzystać z gotowej mąki migdałowej. Ja zwykle mielę migdały ze skórką, wtedy ciasto wychodzi pięknie nakrapianie i bardziej charakterne w smaku. Jeśli ma być jaśniutkie, przed zmieleniem można namoczyć migdały we wrzątku przez ok. 5 minut i obrać ze skórek. Można także iść na skróty i zmielić płatki migdałowe, które dużo łatwiej poddadzą się nożykom robota kuchennego. Aby upewnić się, że samodzielnie zmielone migdały nie są w zbyt dużych grudkach, polecam przesiać je przez gęste sito i ewentualnie ponownie zmielić większe części, które na sicie zostały. Zbyt grubo mielone migdały sprawią, że ciasto będzie nieregularne, nie będzie zwarte i będzie się zbytnio kruszyć.
Porcje: 2 bazy do tarty o średnicy 23 cm / ok. 50 kruchych ciasteczek Czas: 10 min przygotowania + 30 min chłodzenia + 15-20 min pieczenia
Składniki
masło [200 g / 1 kostka]
cukier puder [50 g / 1/2 szklanki]
► mielone migdały [100 g]
jajko rozmiar L [1 sztuka]
mąka pszenna [250 g]
Dodatkowo:
sól [szczypta]
Przygotowanie
200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej utrzeć z 50 g cukru pudru, wbić 1 jajko i dobrze wymieszać.
Dodać suche składniki: 100 g mielonych migdałów, 250 g mąki pszennej i szczyptę soli.
Wymieszać wszystko i zagnieść szybko gładką kulę ciasta. Zawinąć w folię lub włożyć do woreczka strunowego i schłodzić w lodówce przez minimum 30 min . Ciasto może leżeć w lodówce do 3 dni, więc można je przygotować z wyprzedzeniem.
W zależności od użycia ciasta, piec w 180°C przez 10-12 min (ciasteczka) do 15-20 min (blaty, spód do tarty).
Przechowywanie i mrożenie
Szczelnie zawinięte ciasto wytrzyma w lodówce przez 3 dni. Fantastycznie się mrozi, można przechowywać je w zamrażalniku do 3 miesięcy. Po odmrożeniu postępować jak w przepisie.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku . Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
🥧 Inne słodkości z użyciem migdałów
Kokosanki rafaello
Źródło:https://wilkuchnia.pl/2021/04/kruche-ciasto-migdalowe.html