Wykonanie
Potrzebny sprzęt: mikser planetarny, przecierak, blender 3w1 ArieteSkładniki :850 g półtłustego
białego sera200 g
herbatników200 g
masła30 g
cukru waniliowego½ szklanki
cukru1 łyżka
kakao50 g
wiórków kokosowych lub
płatków migdałowych100 ml esencji herbacianej
Polewa czekoladowa :100 g
masła3 czubate łyżki
cukru1 czubata łyżka
kakao2 łyżki zimnej
wodyWykonanie :
Biały ser przetrzyj przez maszynkę. Następnie ukręć za pomocą miksera
masło na puszystą masę, dodając do niej ½ szklanki
cukier oraz
cukier wanilinowy.Całość miksuj tak długo, aż
cukier ulegnie rozpuszczeniu. Jak masa będzie gładka, dodaj
ser i razem wszystko wymieszaj.Z ukręconej masy serowej odłóż 3 łyżki masy, do której dodaj
kakao. Następnie masę z dodatkiem
kakao wymieszaj.Kiedy obie
serowe części masz już gotowe, zabierz się do składania sernika.
Herbatniki namocz w esencji herbacianej i ułóż na papierze
śniadaniowym. Najpierw środkowy rząd składający się z pięciu
herbatników (przylegających do siebie dłuższym
bokiem).Na
herbatniki połóż warstwę białej masy serowej, a następnie wąski pasek masy
kakaowej. W ten sposób powstał „spód” sernika.Następnie, po obu stronach „spodu” układaj po jednym namoczonym
herbatniku z niewielką ilością białej masy serowej.Składaj boki, aby tworzyły kształt trójkąta. Z podanej ilości otrzymasz trzy serniki o długości pięciu
herbatników każdy.Serniki wstaw do lodówki, żeby się schłodziły.Na koniec rozpuść
masło z dodatkiem
wody,
cukru i
kakao. Wszystko podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę, pozostaw do wystudzenia.Ostygniętą polewą polej sernik i posyp wiórkami kokosowymi.Przepis rekomenduje
marka Ariete i Dwór Korona Karkonoszy.Prawda że można w nietrudny sposób przygotować wyśmienity sernik bez pieczenia? Zobacz również inne przepisy na pyszne ciasta na weekend i nie tylko! 🙂 Smacznego!