Wykonanie
Młoda kalarepa na gęsto, czyli oberiba na gęsto, to jedno z moich ulubionych warzyw obiadowych. Ma doskonały, świeży, wiosenny smak, a jej przygotowanie jest szybkie i łatwe. Gdy tylko przychodzi sezon na
kalarepę, to często ją przyrządzam – właśnie gotując, a następnie zagęszczając.W wielu przepisach
kalarepę zagęszcza się tylko
mąką. Jednak ja proponuję Wam zasmażkę, która sprawia, że danie nabiera wspaniałego smaku. Tak samo robię także w przypadku mojego przepisu na
młodą kapustę na gęsto . Ten trik naprawdę robi wielką różnicę. Kolejną dobrą radą jest dodanie odrobiny
octu, lub ewentualnie soku w
cytryny w zastępstwie. ta odrobina kwasu dodaję głębi i jeszcze lepiej podkreśla smak
kalarepy.Oberiba na gęsto to klasyka śląskiej kuchni i właśnie stąd wywodzi się ta nazwa, zapożyczona z
języka niemieckiego. To lubiana na Śląsku jarzynka obiadowa.
Kalarepa na gęsto idealnie pasuje do wszelkich
mięs i
młodych ziemniaczków z
koperkiem. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu!porcje dla 2 osóbSkładniki2 duże lub 3 mniejsze
kalarepy1 szklanka
wody3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruzasmażka1 i 1/2 łyżki
masła1 łyżka
mąkido doprawienia1/3 łyżeczki
pieprzu1/3 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
octu2 łyżeczki świeżego, posiekanego
koperkuWykonanie
kalarepom odciąć liście, ale zostawić sobie z
boku najmniejsze,
młode, jędrne listki. Następnie
kalarepy obrać cienko i pokroić w kostkę około 1,5 cm, a
młode listki przesiekaćumieścić w garnku i zalać szklanką wrzącej
wody, tylko do zakrycia
kalarepy. Dodać
sól i
cukiergotować przez ok. 15 minut, pod przykryciem, aż
kalarepa będzie miękka ale jędrnajeżeli mamy sporo
wody to trochę odlać i odłożyć na bok – będzie można później dodać z powrotem jeśli zajdzie potrzeba. Ale normalnie ta ilość
wody, która zostanie po gotowaniu powinna być idealna w rondelku rozpuścić
masło i dodać do niego
mąkę. Podsmażać aż
mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypalazłotą zasmażkę dodać
kalarepy i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej
wody. Całość powinna być gęsta ale lekko się mieszać i oblepiać
kalarepęświeży
koperek drobno posiekaćdoprawić
solą,
pieprzem,
octem i
koperkiem i zamieszaćpodawać na gorąco, od razu


Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także