ßßß
Młoda kalarepa na gęsto, czyli oberiba na gęsto, to jedno z moich ulubionych warzyw obiadowych. Ma doskonały, świeży, wiosenny smak, a jej przygotowanie jest szybkie i łatwe. Gdy tylko przychodzi sezon na kalarepę, to często ją przyrządzam – właśnie gotując, a następnie zagęszczając.W wielu przepisach kalarepę zagęszcza się tylko mąką. Jednak ja proponuję Wam zasmażkę, która sprawia, że danie nabiera wspaniałego smaku. Tak samo robię także w przypadku mojego przepisu na młodą kapustę na gęsto . Ten trik naprawdę robi wielką różnicę. Kolejną dobrą radą jest dodanie odrobiny octu, lub ewentualnie soku w cytryny w zastępstwie. ta odrobina kwasu dodaję głębi i jeszcze lepiej podkreśla smak kalarepy.Oberiba na gęsto to klasyka śląskiej kuchni i właśnie stąd wywodzi się ta nazwa, zapożyczona z języka niemieckiego. To lubiana na Śląsku jarzynka obiadowa. Kalarepa na gęsto idealnie pasuje do wszelkich mięs i młodych ziemniaczków z koperkiem. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu!porcje dla 2 osóbSkładniki2 duże lub 3 mniejsze kalarepy1 szklanka wody3/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukruzasmażka1 i 1/2 łyżki masła1 łyżka mąkido doprawienia1/3 łyżeczki pieprzu1/3 łyżeczki soli1/4 łyżeczki octu2 łyżeczki świeżego, posiekanego koperkuWykonaniekalarepom odciąć liście, ale zostawić sobie z boku najmniejsze, młode, jędrne listki. Następnie kalarepy obrać cienko i pokroić w kostkę około 1,5 cm, a młode listki przesiekaćumieścić w garnku i zalać szklanką wrzącej wody, tylko do zakrycia kalarepy. Dodać sól i cukiergotować przez ok. 15 minut, pod przykryciem, aż kalarepa będzie miękka ale jędrnajeżeli mamy sporo wody to trochę odlać i odłożyć na bok – będzie można później dodać z powrotem jeśli zajdzie potrzeba. Ale normalnie ta ilość wody, która zostanie po gotowaniu powinna być idealna w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Podsmażać aż mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypalazłotą zasmażkę dodać kalarepy i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej wody. Całość powinna być gęsta ale lekko się mieszać i oblepiać kalarepęświeży koperek drobno posiekaćdoprawić solą, pieprzem, octem i koperkiem i zamieszaćpodawać na gorąco, od razu
Przepis własny.Polub i bądź w kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także