ßßß Cookit - przepis na Kalarepa na gęsto

Kalarepa na gęsto

nazwa

Wykonanie

Młoda kalarepa na gęsto, czyli oberiba na gęsto, to jedno z moich ulubionych warzyw obiadowych. Ma doskonały, świeży, wiosenny smak, a jej przygotowanie jest szybkie i łatwe. Gdy tylko przychodzi sezon na kalarepę, to często ją przyrządzam – właśnie gotując, a następnie zagęszczając.
W wielu przepisach kalarepę zagęszcza się tylko mąką. Jednak ja proponuję Wam zasmażkę, która sprawia, że danie nabiera wspaniałego smaku. Tak samo robię także w przypadku mojego przepisu na młodą kapustę na gęsto . Ten trik naprawdę robi wielką różnicę. Kolejną dobrą radą jest dodanie odrobiny octu, lub ewentualnie soku w cytryny w zastępstwie. ta odrobina kwasu dodaję głębi i jeszcze lepiej podkreśla smak kalarepy.
Oberiba na gęsto to klasyka śląskiej kuchni i właśnie stąd wywodzi się ta nazwa, zapożyczona z języka niemieckiego. To lubiana na Śląsku jarzynka obiadowa. Kalarepa na gęsto idealnie pasuje do wszelkich mięs i młodych ziemniaczków z koperkiem. Jestem pewna, że zasmakuje każdemu!
porcje dla 2 osób
Składniki
2 duże lub 3 mniejsze kalarepy
1 szklanka wody
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
zasmażka
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
do doprawienia
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki octu
2 łyżeczki świeżego, posiekanego koperku
Wykonanie
kalarepom odciąć liście, ale zostawić sobie z boku najmniejsze, młode, jędrne listki. Następnie kalarepy obrać cienko i pokroić w kostkę około 1,5 cm, a młode listki przesiekać
umieścić w garnku i zalać szklanką wrzącej wody, tylko do zakrycia kalarepy. Dodać sól i cukier
gotować przez ok. 15 minut, pod przykryciem, aż kalarepa będzie miękka ale jędrna
jeżeli mamy sporo wody to trochę odlać i odłożyć na bok – będzie można później dodać z powrotem jeśli zajdzie potrzeba. Ale normalnie ta ilość wody, która zostanie po gotowaniu powinna być idealna w rondelku rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Podsmażać aż mąka się zezłoci. Uważać bo zasmażka bardzo łatwo się przypala
złotą zasmażkę dodać kalarepy i szybko rozmieszać, tak by płyn pozostały na dnie garnka zagęścił się. Powinien wytworzyć się dość gęsty, ale płynny sos. Jeśli całość jest za gęsta i nie chce się rozprowadzić, to możemy wykorzystać nieco odlanej wody. Całość powinna być gęsta ale lekko się mieszać i oblepiać kalarepę
świeży koperek drobno posiekać
doprawić solą, pieprzem, octem i koperkiem i zamieszać
podawać na gorąco, od razu
Przepis własny.
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/kalarepa-na-gesto