Wykonanie
Jedno z najprostszych dań
makaronowych kuchni włoskiej – spaghetti alio
olio e peperoncino, czyli włoska pasta z
czosnkiem,
oliwą i pikantnymi papryczkami peperoncino.W prostocie może się kryć wielki smak i ta pasta jest na to najlepszym przykładem. jej przygotowanie trwa tyle co gotowanie
makaronu spaghetti czyli około 7 do 8 minut, a danie, które wychodzi, jest przepyszne.Głównymi składnikami i najprostszą wersją jest po prostu alio
olio, czyli
makaron z
oliwą i
czosnkiem. Tutaj mamy wersje z papryczkami peperoncino.
Natka pietruszki jest opcjonalna, choć bardzo często występuje w tym przepisie i ja również uważam, że doskonale go wzbogaca.Natomiast danie często podaje się bez posypania
parmezanem, czy innym
twardym serem, choć w kuchni włoskiej to niemal żelazny dodatek do dań
makaronowych. Jednak jeśli lubcie
parmezan to nic nie stoi na przeszkodzie, by posypać nim swój
makaron.Papryczki peperoncino to po prostu włoskie
papryczki chili, więc każda pikantna papryczka się tutaj nada. Ja użyłam włoskich peperoncino, które są malutkimi (około 1 do 2 cm długości), bardzo
ostrymi papryczkami, często do kupienia w wygodnej wersji suszonej – w całości, lub już roztarte. Jeśli używacie najczęściej dostępnej w Polsce podłużnej, cienkiej
papryczki chili, to
weźcie około pół jednej. No chyba, że lubicie bardzo ostre dania – to wtedy wedle uznania :)porcje dla 2 osóbSkładniki2 duże lub 3 małe ząbki
czosnku2 do 3 małe papryczki peperoncino, świeże lub suszone (lub 1/2
papryczki chili)3/4 łyżeczki
soli4 łyżki
oliwy z oliwek200 g
makaronu spaghetti1 łyżeczka posiekanej
natki pietruszkiEwentualnie do posypania
parmezanWykonaniezagotować
wodę – 1 l
wody na każde 100 g
makaronu, czyli wg tego przepisu 2 l
wody. Spaghetti wrzucić do wrzącej i osolonej
wody i gotować aż będzie al dente. Nie wylewać
wody po gotowaniu
makaronu! w międzyczasie ząbki
czosnku obrać, a następnie pokroić na cieniutkie plasterki i w razie potrzeby jeszcze na pół. Drobno posiekać również papryczki peperoncino na patelnie wlać
oliwę, rozgrzać i dodać
czosnek oraz papryczki. Podsmażać na średnim ogniu – tak, by
czosnek się nie przypalił, a zdążył podsmażać przez około 3 do 4 minut, aby oddać wraz z papryczkami swój aromat do
oliwy w międzyczasie posiekać również
natkę pietruszkiteraz powinien już kończyć się gotować
makaron. Gdy będzie al dente, to odcedzić go pobieżnie (nie wylewać
wody z gotowania!) i wrzucić na patelnie z
oliwą,
czosnkiem i papryczkami. Dolać kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu,
sól oraz
natkę pietruszki i przemieszać całość przez kilka chwil, by
oliwa dobrze oblepiła
makaronpodawać od razu. Można posypać świeżo startym
parmezanem, choć przy tym daniu nie jest to obowiązkowe, a opcjonalne
Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także