Zdrowy i domowy krem czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Krem czekoladowy to smarowidło na pieczywo, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nie da się jednak ukryć, że nie wszystkie gotowe produkty charakteryzują się dobrym składem. Wcale jednak nie musisz rezygnować z takiego przysmaku – krem czekoladowy możesz przyrządzić samodzielnie. Poznaj sprawdzone przepisy na smarowidło w różnych wariantach.
Domowy krem czekoladowy jest prosty w przygotowaniu – niezależnie od tego, na jaką wersję się zdecydujesz. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby wyrób był udany.
Krem czekoladowy z orzechami
Jeżeli chcesz przygotować krem czekoladowy, który będzie lepszą alternatywą gotowego produktu, przygotuj następujące składniki:
200 g orzechów laskowych
1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel
1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
1 szklanka mleka
3 łyżki masła.
Jak przygotować krem czekoladowy krok po kroku?
Orzechy wysyp na blaszkę i praż w piekarniku nagrzanym do 180 o Mieszaj od czasu do czasu.
Po ok. 10 minutach wyjmij blachę z piekarnika i usuń z orzechów brązową skórkę.
Obrane orzechy zmiel – tak, aby uzyskać nieco płynną konsystencję bez grudek.
Mleko podgrzej z cukrem, a po zagotowaniu zdejmij z palnika.
Dodaj połamane czekolady i odstaw do rozpuszczenia. Po kilku minutach wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Masę czekoladową dodaj do zmielonych orzechów i zmiksuj.
W trakcie mieszania stopniowo dodawaj masło. Miksuj dalej, aby uzyskać gładką konsystencję.
Ciepły krem przelej do mniejszych słoiczków i wstaw do lodówki.
Tak przygotowanym kremem czekoladowym możesz posmarować świeże bułeczki. Możesz też przełożyć nim swoje ulubione ciasto, np. brownie .
Krem czekoladowy z awokado
Czy wiesz, że czekolada z awokado to połączenie idealne? Właśnie z tych dwóch głównych składników można przygotować krem czekoladowy – idealny na kanapki.
Niezbędne składniki:
2 małe owoce awokado (dojrzałe!)
2 banany (mocno dojrzałe!)
3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
1 czubata łyżka miodu wielokwiatowego
1 czubata łyżka gładkiego masła orzechowego.
Przygotowanie krok po kroku:
Awokado obierz. Usuń pestkę (przekrój na pół, a następnie w pestkę wbij nóż i wyciągnij). Pokrój miąższ na kawałki.
Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
W misce umieść owoce, kakao, masło orzechowe oraz miód.
Całość zblenduj na gładką masę.
Tak przygotowany krem czekoladowy przełóż do małych słoiczków. Przechowuj w lodówce – jednak nie dłużej niż 7 dni.
Jeśli chcesz, aby czekolada z awokado zyskały bardziej orzechowy posmak, dodaj ok. 30 g orzechów laskowych (mogą być już rozdrobnione). Wystarczy zblendować wszystkie składniki na gładką masę.
Domowy krem czekoladowy jest prosty w przygotowaniu. Wymaga zgromadzenia zaledwie kilku składników – łatwo dostępnych w każdym sklepie. Dużym atutem jest to, że możesz go przechowywać przez dłuższy czas w lodówce.
Przygotuj każdą z wersji i wybierz wariant, do którego będziesz częściej wracać. Szybko przekonasz się, że domowe wyroby nie mają sobie równych.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/zdrowy-i-domowy-krem-czekoladowy