Wykonanie
Są takie desery, do których wraca się nawet po kilkudziesięciu latach. Tak jest w przypadku bloku
czekoladowego królującego w czasach PRL-u. Przysmak ten ponownie wraca do łask, dając prawdziwą przyjemność podniebieniu każdego smakosza. Poznaj sprawdzony przepis na blok
czekoladowy, dzięki któremu odbędziesz cukierniczą podróż do przeszłości.Intensywnie
czekoladowy, z chrupiącymi kawałkami
herbatników, rozpływający się w ustach – właśnie taki jest klasyczny blok
czekoladowy, który gościł na
polskich stołach ponad 20 lat temu. Dzięki zachowanym zapiskom, przepis na ten klasyk można wiernie odtworzyć. Bazową recepturę można jednak wykorzystać do stworzenia bloku
czekoladowego w wersji nowoczesnej – z dodatkami, które nie były dostępne w tamtych czasach.Przepis na blok
czekoladowyPrzygotowanie bloku
czekoladowego jest proste i szybkie. Największym wyzwaniem jest jednak czas oczekiwania, ponieważ deser należy przez kilka godzin chłodzić w lodówce.Niezbędne składniki to:250 g
margaryny do pieczenia2 szklanki
cukru½ szklanki
wody1 opakowanie
mleka w proszku (nie granulowanego!)6 łyżek
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel2 paczki
herbatników.Jak przygotować blok
czekoladowy krok po kroku?
Herbatniki pokrusz na małe kawałki – najlepiej przesypać je do dużego garnka.W rondelku zagotuj
wodę z
margaryną,
kakao i
cukrem – do rozpuszczenia się składników (przede wszystkim
cukru).Do pokruszonych
ciastek dodaj
mleko w proszku.Dodaj masę
czekoladową i dokładnie wymieszaj – tak, aby
mleko w proszku stało się niewidoczne.Formę keksówkę wyłóż folią spożywczą, a następnie wylej masę.Wstaw do lodówki na kilka godzin – do zgęstnienia.Stężały blok
czekoladowy należy wyjąć przed podaniem. Musi nabrać temperatury pokojowej, aby łatwo można było go kroić w plasterki.Blok
czekoladowy w wersji nowoczesnej?Blok
czekoladowy, podobnie jak klasyczne brownie, doczekał się swoich unowocześnionych wersji. Są one równie smaczne, ale jednak bogatsze o dodatkowe składniki. Wśród nich wymienić można m.in.
suszone owoce,
orzechy, a nawet
cukierki.Ciekawą opcją jest blok
czekoladowy z Mieszanką Wedlowską E.Wedel. Jak go przygotować? Procedura wygląda niemal identycznie jak w przypadku klasycznej wersji. Tutaj jednak
herbatniki zastępujesz albo uzupełniasz pokrojonymi
cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.Warto także pokusić się o przyrządzenie bloku
czekoladowego w wersji pistacjowej. W tym wariancie
herbatniki należy zastąpić łuskanymi
pistacjami – prażonymi, ale niesolonymi.O czym pamiętać, przygotowując blok czekoladowy?Oryginalny przepis na blok
czekoladowy uwzględnia
margarynę do pieczenia. Jeśli jednak nie lubisz jej charakterystycznego posmaku, możesz zastąpić ją prawdziwym
masłem. Dzięki temu deser będzie miał bardziej łagodny smak.Blok
czekoladowy, podobnie jak brownie, należy do tych przysmaków, które cieszą się ogromną popularnością. To klasyki, które nigdy się nie nudzą. Świetnie sprawdzają się na każdą okazję – na przyjęcie urodzinowe, jak i niedzielne spotkanie w gronie rodziny.