Blok czekoladowy jak kiedyś

nazwa

Wykonanie

Są takie desery, do których wraca się nawet po kilkudziesięciu latach. Tak jest w przypadku bloku czekoladowego królującego w czasach PRL-u. Przysmak ten ponownie wraca do łask, dając prawdziwą przyjemność podniebieniu każdego smakosza. Poznaj sprawdzony przepis na blok czekoladowy, dzięki któremu odbędziesz cukierniczą podróż do przeszłości.
Intensywnie czekoladowy, z chrupiącymi kawałkami herbatników, rozpływający się w ustach – właśnie taki jest klasyczny blok czekoladowy, który gościł na polskich stołach ponad 20 lat temu. Dzięki zachowanym zapiskom, przepis na ten klasyk można wiernie odtworzyć. Bazową recepturę można jednak wykorzystać do stworzenia bloku czekoladowego w wersji nowoczesnej – z dodatkami, które nie były dostępne w tamtych czasach.
Przepis na blok czekoladowy
Przygotowanie bloku czekoladowego jest proste i szybkie. Największym wyzwaniem jest jednak czas oczekiwania, ponieważ deser należy przez kilka godzin chłodzić w lodówce.
Niezbędne składniki to:
250 g margaryny do pieczenia
2 szklanki cukru
½ szklanki wody
1 opakowanie mleka w proszku (nie granulowanego!)
6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
2 paczki herbatników.
Jak przygotować blok czekoladowy krok po kroku?
Herbatniki pokrusz na małe kawałki – najlepiej przesypać je do dużego garnka.
W rondelku zagotuj wodę z margaryną, kakao i cukrem – do rozpuszczenia się składników (przede wszystkim cukru).
Do pokruszonych ciastek dodaj mleko w proszku.
Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj – tak, aby mleko w proszku stało się niewidoczne.
Formę keksówkę wyłóż folią spożywczą, a następnie wylej masę.
Wstaw do lodówki na kilka godzin – do zgęstnienia.
Stężały blok czekoladowy należy wyjąć przed podaniem. Musi nabrać temperatury pokojowej, aby łatwo można było go kroić w plasterki.
Blok czekoladowy w wersji nowoczesnej?
Blok czekoladowy, podobnie jak klasyczne brownie, doczekał się swoich unowocześnionych wersji. Są one równie smaczne, ale jednak bogatsze o dodatkowe składniki. Wśród nich wymienić można m.in. suszone owoce, orzechy, a nawet cukierki.
Ciekawą opcją jest blok czekoladowy z Mieszanką Wedlowską E.Wedel. Jak go przygotować? Procedura wygląda niemal identycznie jak w przypadku klasycznej wersji. Tutaj jednak herbatniki zastępujesz albo uzupełniasz pokrojonymi cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej.
Warto także pokusić się o przyrządzenie bloku czekoladowego w wersji pistacjowej. W tym wariancie herbatniki należy zastąpić łuskanymi pistacjami – prażonymi, ale niesolonymi.
O czym pamiętać, przygotowując blok czekoladowy?
Oryginalny przepis na blok czekoladowy uwzględnia margarynę do pieczenia. Jeśli jednak nie lubisz jej charakterystycznego posmaku, możesz zastąpić ją prawdziwym masłem. Dzięki temu deser będzie miał bardziej łagodny smak.
Blok czekoladowy, podobnie jak brownie, należy do tych przysmaków, które cieszą się ogromną popularnością. To klasyki, które nigdy się nie nudzą. Świetnie sprawdzają się na każdą okazję – na przyjęcie urodzinowe, jak i niedzielne spotkanie w gronie rodziny.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/blok-czekoladowy-jak-kiedys