Wykonanie
Czekolada jest uznawana za afrodyzjak. Nic
dziwnego. Tylko ona potrafi tak wspaniale poprawić humor i rozbudzić zmysły. Jej aromat uwodzi, a aksamitny smak sprawia, że po ciele rozchodzi się przyjemny dreszcz rozkoszy. Nie ma nic bardziej kuszącego niż widok ukochanego, który delikatnie oblizuje palce i usta z
czekolady. Dlatego nie czekaj i czym prędzej przygotuj idealną gorącą
czekoladę!Słodka, kremowa i rozgrzewająca – tak wygląda doskonale przygotowana
czekolada do picia . Przed Tobą przepisy na dwie wersje tego przysmaku – białą i ciemną.Przepis na idealnie ciemną gorącą
czekoladęDo przygotowania tego
napoju potrzebujesz rondla z grubym dnem.Składniki na 3 porcje:300 g
śmietanki kremówki 30%,650 g
mleka 3,2%,4 tabliczki
czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,opcjonalnie: 20 g
cukru pudru.
Śmietankę i
mleko wlej do garnuszka i podgrzewaj, aż do wrzenia. W międzyczasie pokrój
czekoladę w drobną kostkę i dodaj do gotujących się składników. Następnie wymieszaj, aby całość miała gładką, kremową i aksamitną konsystencję . Jeśli uważasz, że płyn jest zbyt gorzki, dodaj
cukier puder. Doprowadź
czekoladę do wrzenia, gotuj przez 30 sekund lub maksymalnie minutę i zdejmij z ognia.Receptura na gorącą
białą czekoladęPrzygotuj średniej wielkości rondel z grubym dnem. Dzięki temu nic się nie przypali podczas gotowania.Składniki na 3 porcje:700 g
mleka 3,2%,4,5 tabliczki
czekolady białej E.Wedel,5 g ekstraktu z
wanilii lub 12 g
cukru waniliowego.
Mleko wlej do rondla i podgrzej. Dodaj do płynu
wanilii i całość zagotuj. W tym czasie pokrój w drobną kostkę wszystkie
czekolady. Możesz także użyć do tego malaksera. Dodaj słodki składnik do płynu i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Kiedy całość będzie gładka i kremowa, wyłącz palnik.Rada: Jeśli gorąca
czekolada się zwarzy, możesz ją jeszcze uratować. W takiej sytuacji dodaj do niej łyżkę lub dwie zimnego
mleka albo
wody i energicznie zamieszaj składniki.Jak podawać gorącą czekoladę?Nie wystarczy przygotować idealnie gładką
czekoladę. Należy także zadbać o sposób jej podania. Tylko tak zmienisz zwykłe picie
napoju w wspaniały rytuał, który zaczaruje wieczór.Wybierz wysokie szklanki i włóż je na 15 minut do zamrażarki. W tym czasie wlej trochę ciepłej
czekolady do miseczki. Następnie wyciągnij szkło, zanurz jego brzegi w słodkim płynie i ponownie włóż szklanki do lodówki na 15 minut, aby
czekolada zastygła.Po tym czasie wyciągnij szkło i na dno wlej ulubiony
alkohol. Świetnie sprawdzi się
amaretto lub
likier czekoladowy. Możesz także dodać
wiśnie lub
maliny np. z
syropu lub mrożone,
waniliowe lody albo mocne
espresso. Wszystko zależy od Twoich preferencji! Kiedy wszystko będzie gotowe powoli wlej do środka gorącą
czekoladę.Na wierzch ułóż pianki marshmallow, które pod wpływem ciepła staną się cudownie miękkie i aksamitne. Możesz także sięgnąć po
bitą śmietanę i udekorować ją kolorową posypką, czekoladowymi wiórkami lub
kakao ciemnym z Ghany E.Wedel. Nie zapomnij o długiej łyżce, która ułatwi delektowanie się pysznym smakiem
czekolady połączonej z dodatkami.Gorącą
czekoladę należy podawać od razu po przygotowaniu, aby nie zastygła w naczyniu. Smacznego!