ßßß
Witajcie moje słoneczka, jak wam mija weekend. U mnie od rana gotowanie i sprzątanie, był długi spacer, bo piękne słoneczko - ale wiał zimny wiatr. Teraz zaparzyłam sobie kawkę i zrobiłam pyszne drożdżóweczki z domowym dżemem. Wyszły rewelacyjne, tak więc jak macie ochotę to się częstujcie. Ja kocham robić drożdżowe i je jeść, nie wyobrażam sobie życia bez drożdżowego. A wy co najbardziej lubicie ?Zostawiam wam przepis i życzę wam cudownego wieczorku i odpoczynku.Składniki:- 600 g mąki pszennej- 40 g świeżych drożdży- 2 jajka + żółtko- 100 g cukru- 250 ml ciepłego mleka- 100 g masłanadzienie- domowy dżem - u mnie śliwkowykruszonka- 25 g masła- 30 g cukru- 40 g mąki pszennejDo kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę go na 15-17 kulek. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i nakładam po czubatej łyżce dżemu, sklejam jak pierogi i formuję bułeczki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem na blaszkę.Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół.Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki wyciągam z piekarnika i układam na kratce aby przestygły.
