ßßß
Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj bardzo fajny pomysł na paszteciki ale w wersji na słodko z masą makową. Użyłam gotowej masy z puszki, ale możecie także zrobić sobie ją sami. Ja z braku czasu poszłam na łatwiznę, bo została mi masa makowa i zastanawiałam się co z nią zrobić.Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i super się z nim pracuje, koniecznie spróbujcie bo takie paszteciki smakują rewelacyjnie.Składniki:- 330 g mąki pszennej- 125 g ciepłej wody- 40 g masła- 1 jajko- 10 g świeżych drożdży- 1/3 łyżeczki miodu,- szczypta soli- pół puszki gotowej masy makowej- rozbełtane jajko do posmarowania- garść brązowego cukru do posypaniaDo miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozbełtane widelcem jajko i roztopione masło oraz ciepłą wodę - max 35 stopni.Drożdże rozkruszamy w kubeczku, dodajemy miód, zostawiamy chwilkę, aby drożdże się rozpuściły mieszamy i wlewamy do ciasta.Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Następnie ciasto rozwałkowujemy na blacie - podsypujemy lekko mąką - na owalny placek i dzielimy go na dwie części wzdłuż. Na każdej części rozsmarowujemy masę makową (użyłam pół dużej puszki) i zawijamy jak roladę.Kroimy na kawałki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut. Po upieczeniu przekładamy paszteciki na kratkę, aby wystygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
