ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z masą makową

Paszteciki z masą makową

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj bardzo fajny pomysł na paszteciki ale w wersji na słodko z masą makową. Użyłam gotowej masy z puszki, ale możecie także zrobić sobie ją sami. Ja z braku czasu poszłam na łatwiznę, bo została mi masa makowa i zastanawiałam się co z nią zrobić.
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i super się z nim pracuje, koniecznie spróbujcie bo takie paszteciki smakują rewelacyjnie.
Składniki:
- 330 g mąki pszennej
- 125 g ciepłej wody
- 40 g masła
- 1 jajko
- 10 g świeżych drożdży
- 1/3 łyżeczki miodu,
- szczypta soli
- pół puszki gotowej masy makowej
- rozbełtane jajko do posmarowania
- garść brązowego cukru do posypania
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, rozbełtane widelcem jajko i roztopione masło oraz ciepłą wodę - max 35 stopni.
Drożdże rozkruszamy w kubeczku, dodajemy miód, zostawiamy chwilkę, aby drożdże się rozpuściły mieszamy i wlewamy do ciasta.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na blacie - podsypujemy lekko mąką - na owalny placek i dzielimy go na dwie części wzdłuż. Na każdej części rozsmarowujemy masę makową (użyłam pół dużej puszki) i zawijamy jak roladę.
Kroimy na kawałki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut. Po upieczeniu przekładamy paszteciki na kratkę, aby wystygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Źródło:https://www.kulinarnamaniusia.pl/2019/12/paszteciki-z-masa-makowa.html