Wykonanie

Dzień dobry kochani. Mam dla was dzisiaj bardzo fajny pomysł na paszteciki ale w wersji na słodko z masą
makową. Użyłam gotowej masy z puszki, ale możecie także zrobić sobie ją sami. Ja z braku czasu poszłam na łatwiznę, bo została mi masa makowa i zastanawiałam się co z nią zrobić.Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i super się z nim pracuje, koniecznie spróbujcie bo takie paszteciki smakują rewelacyjnie.Składniki:- 330 g
mąki pszennej- 125 g ciepłej
wody- 40 g
masła- 1
jajko- 10 g świeżych
drożdży- 1/3 łyżeczki
miodu,- szczypta
soli- pół puszki gotowej masy makowej- rozbełtane
jajko do posmarowania- garść
brązowego cukru do posypaniaDo miski wsypujemy
mąkę, szczyptę
soli, rozbełtane widelcem
jajko i roztopione
masło oraz ciepłą
wodę - max 35 stopni.
Drożdże rozkruszamy w kubeczku, dodajemy
miód, zostawiamy chwilkę, aby
drożdże się rozpuściły mieszamy i wlewamy do ciasta.Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godzin.Następnie ciasto rozwałkowujemy na blacie - podsypujemy lekko
mąką - na owalny placek i dzielimy go na dwie części wzdłuż. Na każdej części rozsmarowujemy masę
makową (użyłam pół dużej puszki) i zawijamy jak roladę.Kroimy na kawałki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
cukrem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut. Po upieczeniu przekładamy paszteciki na kratkę, aby wystygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

