Wykonanie
Lista składników750 g
ziemniaków, oskrobane 1 łyżka
masła 2
żółtka 150 g
mąki tortowej
sól [n] Dodatkowo
bułka tarta do obtaczania
olej do smażeniaUwielbiam wszystko z
ziemniakami i
ziemniaki w każdej postaci. Takie kluseczki są idealne do
schabowego z surówką,
kurczaka pieczonego itp. Polecam
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić
ziemniaki przez praskę lub mocno ugnieść. Musi być idealna gładka masa.
Ziemniaki ostudzić, mogą być letnie. Do masy ziemniaczanej dodać
żółtka,
masło,
mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie uformować z masy gładką kulę. Lekko można podsypać
mąką. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, uformować rulon. Następnie pociąć na mniejsze kawałki i ugnieść masę coś na kształt podłużnych kluseczek. Każdą kluseczkę obtoczyć w
bułce tartej. Można cały rulon obtoczyć w
bułce tartej, a następnie pociąć ciasto i ugnieść kluseczki. Sposób formowania kluseczek możecie wybrać sami, co dla Was łatwiejsze 🙂

Mocno rozgrzać
olej i wrzucać do niego kluseczki. Teraz już musicie zmniejszyć ogień na średni. Smażyć do momentu aż się kluseczki zarumienią, następnie przewrócić na drugą stronę. Ponownie smażyć do zarumienienia. Wyjmować kluseczki łyżką cedzakową.Podawać gorące. Smacznego