Wykonanie
Hummus to potrawa mająca korzenie na Bliskim Wschodzie. Humus, występuje w wielu wariantach, ale ten, który Wam proponuję, zrobimy z przetartej ciecierzycy, prażonego sezamu i wzbogacimy aromatycznymi przyprawami.Otrzymamy potrawę wegetariańską, co oczywiście nie oznacza, że nie można jej zjeść z mięsem. Doskonale komponuje się z salami pieprzowym na tostach z jasnego pieczywa.Składniki na Hummus200 g suchej ciecierzycy (cieciorki),5 czubatych łyżek stołowych sezamu (jeśli będzie fabrycznie zmielony — tym łatwiej),2 łyżki oliwy extra virgin,1 mała cytryna,1 duży ząbek czosnku,1 płaska łyżeczka do herbaty kminu rzymskiego (kuminu),1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,1 łyżeczka
soli kuchennej,1 łyżeczka
cukru (może być kryształ),1/2 łyżeczki do herbaty świeżo mielonego, czarnego pieprzu,gorąca przegotowana
woda,
sól do smaku, choć polecam przyprawę typu warzywko — wzmocni dodatkowo smak i wprowadzi selerową nutę,1/2 — 1 łyżeczki do herbaty
cukru trzcinowego (do smaku — być może nie będzie niezbędny).Bardzo przydatny będzie blender kielichowy . Urządzenie będzie miało niezwykle ciężkie zadanie do wykonania, więc zwracajmy uwagę na zapach podczas blendowania hummusu. Nieprzyjemny, ostry, charakterystyczny zapach, wydobywający się z otworów wentylacyjnych blendera podczas pracy, zazwyczaj oznacza przegrzewanie uzwojeń silnika. Ja w takim przypadku
daję mu wtedy odetchnąć kilkanaście minut lub przedmuchuję na pusto — bez kielicha — przez kilkadziesiąt sekund. Niestety, z blenderem ręcznym będzie się trzeba trochę namachać.Wykonanie humusuGotowanie
ciecierzycyPrzygotowanie hummusu zaczynamy dużo wcześniej, od dokładnego wypłukania i namoczenia przez kilka godzin — może być cała noc — ciecierzycy. Zalewamy ją zimną
wodą w 2–3 x większej objętości i dodajemy 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej. Wodorowęglan
sodu nada ciecierzycy bardzo ciekawy smak, chociaż rozłoży się podczas gotowania.Namoczoną ciecierzycę gotujemy w wodzie, w której się moczyła, do miękkości z dodatkiem 1 łyżeczki
cukru i 1 łyżeczki
soli. Jeśli jakimś cudem cieciorka wpiła nam całą
wodę, dolewamy odpowiednią ilość podczas gotowania, tak aby nasiona miały w czym pływać. Po ugotowaniu
wywar wylewamy, chociaż zdarzało mi się z nim eksperymentować, jako dodatkiem, na późniejszych etapach ukręcania hummusu.
Sezam prażymy na patelni, często mieszając, do uzyskania złocistobrązowego koloru. Jest to dość newralgiczny etap, ponieważ
sezam, gdy już się zacznie rumienić, dość łatwo przypalić. Nie wszystkie ziarenka muszą być uprażone. Trochę może być złocistych, trochę brązowych, niektóre białe ale żadne czarne.Jeśli
sezam, który prażyliśmy nie był wstępnie fabrycznie zmielony, to mielimy go w młynku do
kawy. To dość intensywny i ekstensywny proces —
sezam się napowietrza i zwiększa objętość, ponadto dość szybko wydziela się z niego
olej, który skleja ziarenka w bryłę. Na tym etapie powinniśmy już przestać mielić i
sezam przesypać do blendera kielichowego (lub garnka, w którym będziemy blendować pastę).Mielenie
kminu rzymskiego
Kmin rzymski — jeśli dysponujemy całym — mielimy w młynku do
kawy lub rozcieramy w moździerzu . Jest to niezwykle aromatyczna przyprawa. Jeśli nie jesteśmy przyzwyczajone do jego zapachu, aromat może wydać się wręcz duszący. Po zmieleniu (roztarciu) będzie jeszcze mocniejszy.Jeśli kumin mieliłyśmy w młynku do
kawy, to po jego dokładnym wyczyszczeniu pierwszą partię
kawy, myślę, że śmiało możemy wyrzucić do kosza — tak intensywny bukiet ma ta przyprawa.Blendujemy hummus i przyprawiamy

Ciecierzycę — najlepiej jeszcze ciepłą — blendujemy na pastę wraz ze zmielonym prażonym sezamem i roztartym kminem rzymskim. Dodajemy oliwę extra virgin, wyciśniętą cytrynę wraz z miąższem (bez nasion oczywiście), wyciśnięty lub posiekany ząbek czosnku, świeżo mielony, czarny
pieprz i trochę gorącej, przegotowanej
wody, tak żeby pasta chciała się w ogóle mieszać w blenderze kielichowym. To będzie prawdziwa batalia. Po ostudzeniu humus stężeje.Hummus przyprawiamy (z umiarem) do smaku warzywkiem i
cukrem trzcinowym. Przechowujemy w lodówce. Najlepszy jest już po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się “ułożą”. Smacznego!Zobacz podobne przepisyNaleśniki z pastą rybnąPodpłomyki na wypasie — placki z
mąki,
wody i
sodyProziaki z żurawiną, rodzynkami i pestkami dyniCiasteczka czekoladoweCiasto marchewkowe, nietuzinkoweCiasto ReaganKurczak Shoarma! sos czosnkowy i inne specjałyBrzoskwiniowe ciasto z kruszonkąJesienna sałatka porowaPlacki ziemniaczane z kiełbasą i
cukrem