Wykonanie
Przepisów na sernik nigdy za wiele. Uwielbiam serniki, przede wszystkim te ciężkie na prawdziwym
twarogu, takie serniki, jak były kiedyś. Wprawdzie zawsze upraszczam przygotowanie sernika, gdyż ubijam wszystko razem do połączenia składników, wtedy sernik nie rośnie jakoś znacząco, ale również nie opadaDzisiaj zapraszam Was na sernik tradycyjny z
polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi. Taki sernik pamiętam z czasów dzieciństwa na Świętach na wsi… pycha:)
Składniki (tortownica 24 cm):Spód150 g
masła1 duże
jajko3/4 szklanki
mąki3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaTortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy wraz z
cukrem.
Białko oddzielamy od
żółtka i ubijamy na sztywno. Do roztopionego i ostudzonego
masła dodajemy
żółtko oraz
mąkę i
kakao wraz z
proszkiem do pieczenia i miksujemy. Do masy delikatnie przekładamy pianę i mieszamy. Ciasto wykładamy na dno formy.Masa twarogowa:1000 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam
twarogu śmietankowego mielonego)200 g
masła200 g drobnego
cukru5 dużych
jajek2 łyżki budyniu
waniliowego1 łyżeczka
aromatu waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaW misie miksera rozetrzeć
masło z
cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C.
Polewa czekoladowa:50 g
masła1,5 łyżki
cukru40 g
czekolady deserowej2 łyżki
kakao1 łyżka
mlekaRoztapiamy
masło z
cukrem, gdy
cukier się rozpuści dodajemy
kakao i
czekoladę i mieszamy do powstania polewy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i obsypujemy wiórkami.Smacznego