ßßß
Składniki (tortownica 24 cm):Spód150 g masła1 duże jajko3/4 szklanki mąki3 łyżki cukru3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaTortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy wraz z cukrem. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywno. Do roztopionego i ostudzonego masła dodajemy żółtko oraz mąkę i kakao wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Do masy delikatnie przekładamy pianę i mieszamy. Ciasto wykładamy na dno formy.Masa twarogowa:1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja użyłam twarogu śmietankowego mielonego)200 g masła200 g drobnego cukru5 dużych jajek2 łyżki budyniu waniliowego1 łyżeczka aromatu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaW misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C.Polewa czekoladowa:50 g masła1,5 łyżki cukru40 g czekolady deserowej2 łyżki kakao1 łyżka mlekaRoztapiamy masło z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao i czekoladę i mieszamy do powstania polewy. Wystudzone ciasto polewamy polewą i obsypujemy wiórkami.Smacznego