Wykonanie
Mało jest osób, które od czasu do czasu nie lubiły by zjeść jakiegoś niezdrowego jedzenia. Pomimo, że jesteśmy ogólnie zwolennikami domowego jedzenia i tradycyjnych dań kuchni polskiej to fast foodem nie pogardzimy od czasu do czasu. Jedynie Zuzia nie lubi tego typu dań – czasami zje frytki. Z racji tego, że w naszej małej miejscowości tego typu barów nie ma, a w obecnej dobie nie ruszamy się nigdzie to postanowiłam zrobić sama takie domowe stripsy. Zaletą tego jest, że domowy fast food na pewno jest lepszy od kupnego, a w tym przypadku na pewno nie odbiega smakiem. Przepis kiedyś napisałam na kartce i postanowiłam go wykorzystać. My nie przepadamy za skrzydełkami, ale równie dobrze można w takiej panierce smażyć pałki
kurczaka czy właśnie skrzydełka. Duża porcja zniknęła w błyskawicznym tempie.
Składniki:3 pojedyncze piersi1 czubata łyżeczka
soli1 czubata łyżeczka
papryczki chilli1 czubata łyżeczka
papryki mielonej słodkiej1/2 łyżeczki suszonego
czosnku lub
czosnku niedźwiedziegoPiersi umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki – można lekko rozbić – mi z jednej piersi wychodziło około 6 kawałków.
Mięso wrzucić do miski dodać wszystkie
przyprawy, wymieszać dokładnie, aby każdy kawałek
mięsa był dokładnie pokryty
mieszanką przypraw. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc, aby
mięso przeszło smakiem.CIASTO:1 płaska łyżeczka
soli2
jajkapłaska łyżeczka
papryczki chilli1/2 łyżeczki
papryki mielonej słodkiej1 czubata szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mlekaJajka zmiksować z
mlekiem i
przyprawami, dodać przesianą
mąkę i zmiksować do połączenia składników.
Mięso dokładnie obtaczać w cieście.DO OBTOCZENIA:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki kukurydzianej
olej do smażenia
Mąki wymieszać w dużym pojemniku plastikowym. Obtoczone w cieśnie kawałki
mięsa przekładać za pomocą szczypiec/widelca do pojemnika z
mąką i potrząsać, aż
mąka oblepi cały kawałek
mięsa. Smażyć w głębokim
oleju partiami po 4- 5 kawałki
mięsa około 8 minut.Smacznego!