Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni! Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez
sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem.



Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli6
żółtek250g
masła¾ szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowegoSkładniki na masę piankową:10 dag
śmietany 18%6
białek1 szklanka
cukru2 budynie
śmietankoweszczypta
soli40dkg
truskawekPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy wraz z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne
masło,
żółtka,
cukry oraz
sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki. Ciasto nakłuwamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli. Następnie stopniowo dodajemy
cukier i ubijamy wszystko tak długo, aż piana
zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie i wszystko miksujemy. Następnie do masy dodajemy
śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone w wzdłuż
truskawki. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 min.Sklep internetowy DIOLUT z sprzętem lutowniczym, oraz całą gamą produktów do serwisów elektronicznych. Firma gwarantuje szybką oraz profesjonalną obsługę jak i pomoc przy wyborze towaru.