ßßß Cookit - przepis na Bułki do hot dogów…

Bułki do hot dogów…

nazwa

Wykonanie

Tak wiem – długo, długo mnie nie było. Wiele by opowiadać, a spora część pewnie i tak wyjdzie „w praniu”, więc nie będę się teraz nad tym rozwodzić i powiem Wam tylko, że tęskniłam :)
Ok, to do rzeczy. Mam dla Was dzisiaj przepis na domowe bułki do hot dogów. Strasznie za mną „chodziły” i w końcu musiałam je upiec. Co prawda parówek nie mieliśmy, ale Piotrek rozpalił wczoraj grilla i zjedliśmy je z gorącą kiełbaską. Może i rozpalanie grila zajęło więcej czasu, niż pieczenie kiełbasek dla 3 osób, ale warto było :)
Bułeczki nie są z tych puchatych, które można czasami kupić w piekarniach, czy supermarketach. Mają miąższ, trochę jak w naszych ukochanych mlecznych bułeczkach śniadaniowych – nieco bardziej zbity i sycący. Pasują idealnie zarówno do kiełbasek, jak i słodkich smarowideł (Zuzia ostatnie zjadła z masełkiem i dżemem), dobrze się przechowują i nie wymagają zbyt wiele pracy.
Ja zrobiłam 10 niedużych bułek, takich w sam raz na kilka gryzów, ale możecie też upiec np. 6 większych, jeśli lubicie porządne, duże buły do swoich domowych fast-foodów i upchać je potem różnymi dodatkami po same brzegi. Nie oceniam ;)
Najlepsze wychodzą z mąki pszennej chlebowej, ale zwykła pszenna lub nawet mąką razowa też się sprawdzą. Obserwujcie tylko, czy ciasto nie jest zbyt suche i w razie potrzeby dodajcie więcej wody (ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie lepić się do rąk).
Polecam :)
Składniki na 10 mniejszych lub 6 dużych bułek:
500 g mąki pszennej chlebowej (można zastąpić zwykłą)
1 łyżeczka soli
2 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka miodu
30 g niesolonego masła, roztopionego
300 – 400 ml ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę, sól oraz drożdże wymieszaj w dużej misce lub misie miksera. Dodaj miód, roztopione masło oraz część wody. Wymieszaj krótko i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dolej więcej wody.
Ugniataj ciasto, aż będzie miękkie i spężyste (około 8 – 10 minut), podsypując lekko mąką, żeby się nie kleiło. Gotowe uformuj w kulę, przełóż na pwrót do misy i przykryj szczelnie folią spożywczą lub czystą ściereczką.
Misę z ciastem odstaw na około 40 minut do wyrastania. Powinno w tym czasie co najmniej podwoić swoją objętość (nic nie szkodzi, jeśli zwiększy ją bardziej).
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony lekko mąką, ugnieć krótko i podziel na 10 równych części (u mnie każda po ok. 95 g). Z kulek możesz od razu formować podłużne bułeczki lub (jeśli chcesz poszaleć ;) rozwałkować je najpierw na owalny placek i wtedy zwinąć, zaczynając od węższego brzegu, żeby nadać im kształt podobny do tych z piekarni.
Gotowe bułki układaj w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj wilgotną ściereczką (czystą!). Odstaw na około 30 minut do napuszenia. Powinny w tym czasie wyraźnie wyrosnąć.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C.
Gdy bułeczki wyrosną, spryskaj ej delikatnie wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Na dno wrzuć szybko kilka kostek lodu lub wstaw naczynie z parującą wodą.
Piecz bułki przez około 12 – 15 minut, aż wyrosną i zarumienią się. Upieczone przełóż na kratkę do wystudzenia.
Przechowuj szczelnie zamknięte lub zamroź po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego :)
Źródło:https://brunetkawkuchni.com/2020/04/18/bulki-do-hot-dogow