ßßß
Jak ja lubię takie jedzonko. Tak już zatęskniłam za wiosną i latem, za tymi smakami, że zrobiłam pieczonki w piekarniku, mój tato zawsze robi takie pyszności w kociołku. Ale do takich luksusów muszę jeszcze poczekać. Danie jest banalnie proste a tak pyszne. Sami spróbujcie, jestem pewna, że będziecie zachwyceni smakiem. Wystarczy tylko kilka składników i już mamy wspaniały obiad. Zapraszam i życzę smacznego.Składniki:- 2 kg ziemniaków- 400 g kiełbasy- 3 czerwone cebule- sól, pieprz- łyżka oleju- łyżka masłaZiemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy warstwę ziemniaków i posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy warstwę kiełbasy i cebuli. Następnie znowu warstwa ziemniaków, sól i pieprz oraz cebula i kiełbasa. Ostatnią warstwą są same ziemniaki, które również solimy i pieprzymy i układamy kawałki masła.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, temperatura 220 stopni, pieczemy przez 30 minut. Następnie naczynie wyciągamy, odkładamy pokrywkę i delikatnie mieszamy. Ponownie zapiekamy jeszcze przez 10 minut, znowu wyciągamy i delikatnie mieszamy.Na koniec pieczemy jeszcze 10 minut, można włączyć funkcję termoobiegu, aby ziemniaki się ładnie przyrumieniły.Podajemy z ulubioną surówką.
