Wykonanie
Kto z nas nie lubi zajadać się pysznymi słodkimi pralinkami? Nie wszyscy jednak wiemy, że ten wspaniały przysmak możemy przygotować samodzielnie w domu. Receptury nie są natomiast skomplikowane, a ich realizacja zazwyczaj nie zajmuje wiele czasu. Dziś przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na domowe pralinki
czekoladowe, które zachwycą twoich
bliskich i gości.Pralinki
czekoladowe w ekspresowym tempieNa pierwszy ogień weźmiemy przepis, który jest zdecydowanie najprostszy i najszybszy na naszej liście. Gdyby nie konieczność schłodzenia, pralinkami i moglibyśmy zajadać się już po kwadransie. Do przygotowania tych wyjątkowych
słodyczy konieczne będzie 250 g
serka mascarpone, 125 g
czekolady deserowej, takiej jak
czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel, 200 g
gorzkiej czekolady oraz dwie łyżki
masła.
Czekoladę deserową (2,5 tabliczki) wykorzystamy do sporządzenia nadzienia, natomiast dwie tabliczki
gorzkiej czekolady do obtoczenia pralinek.Do dzieła! Podzieloną na mniejsze kostki
czekoladę deserową musisz roztopić w kąpieli
wodnej. Pamiętaj by miska nie stykała się z
wodą wypełniającą garnek. Później delikatnie zmiksuj
serek mascarpone i dodaj do niego nie do końca wystudzoną
czekoladę. Składniki starannie wymieszaj, a gdy uzyskasz zwartą masę, wstaw ją do lodówki na mniej więcej godzinę. W tym czasie
masło roztop w rondelku i dodaj do niego kawałki
gorzkiej czekolady, a następnie zdejmij naczynie z ognia i wymieszaj zawartość do uzyskania jednorodnej masy. W niej należy maczać kulki uformowane z
serka mascarpone i
czekolady i odkładać na talerzyku. Gotowe pralinki
czekoladowe powinny schłodzić się jeszcze w lodówce. Z takiej ilości składników uzyskasz około 20 sztuk.Pralinki
czekoladowe z
kawą i
orzechamiJeśli smak ekspresowych pralinek znudzi się twoim bliskim, warto nieco rozszerzyć recepturę. Do lekko
gorzkiej czekolady i
serka mascarpone dodaj kilka łyżeczek
kawy espresso. Znacząco odmieni ona smak pralinek. Doskonale sprawdzą się także drobno pokruszone
orzechy laskowe. Zamiast w
maśle i gorzkiej
czekoladzie pralinki
czekoladowe możesz obtoczyć w suchych składnikach. Dobrym wyborem będą na przykład
wiórki kokosowe i pokruszone
herbatniki.Pralinki
czekoladowe z nutką
waniliiW trzecim przepisie do listy składników dodaj
laskę wanilii, 50 g
masła, 1/4 szklanki
mleka oraz pół szklanki
cukru pudru. Zastąpisz nimi
serek mascarpone. Przygotowanie rozpocznij od podgrzania
mleka w małym rondelku i umieszczenia w nim przekrojonej i pozbawionej nasion
laski wanilii. Zmniejsz ogień i w naczyniu umieść także pokruszoną
czekoladę mieszając składniki aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Gdy krem nieco ostygnie, wymieszaj go z
masłem i
cukrem pudrem.Schowaj pralinki do lodówki, a po schłodzeniu uformuj z nich niewielkie kulki. Tym razem pralinki
czekoladowe obtocz obficie w mieszance
cukru pudru i
kakao. Gotowe! Po krótkim chłodzeniu słodkości będą nadawać się do jedzenia.Które pralinki
czekoladowe stały się prawdziwym
hitem w twoim domu i na stałe zagościły w deserowym menu?