Wykonanie
Przepis na niskobiałkowe racuchy z
batatów i
jabłek powstał specjalnie po to, aby przybliżyć Wam dietę osób chorych na felynoketonurię. Dieta przy tym schorzeniu jest kluczowa, bowiem gwarantuje prawidłowy rozwój intelektualny. Fenyloketonuria (PKU) jest najczęściej spotykaną, genetycznie uwarunkowaną, wrodzoną wadą metabolizmu spowodowaną całkowitym lub częściowym
brakiem aktywności enzymu wątrobowego. Wyłączenie z diety wysokobiałkowych produktów spożywczych wiąże się z koniecznością wprowadzenia pokarmów zastępczych. Źródłem
białka w diecie PKU są specjalne zamienniki
białkowe zwane w
skrócie preparatami. Znajdziecie je w poniższym przepisie, jak np.
napój ProZero czy
mąka niskobiałkowa. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o samej fenyloketonurii, zapraszam na stronę Vitapku .Tym przepisem chcę Wam udowodnić, że mimo ograniczenia składników, możemy stworzyć na prawdę coś smacznego 🙂Porcji: 6 racuchów Czas gotowania: 45 minutSkładniki230 miąższu z
batata (1
batat)130
jabłka (1
jabłko)120 ml
napoju ProZero100 g
mąki niskobiałkowejłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
imbiruolej do smażeniaPrzepis1
Batata obieramy, kroimy w grube plastry i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut, aby zmiękł. Następnie rozdrabniamy
batata widelcem.2
Jabłko ścieramy na tarce i łączymy z
batatem. Po czym dodajemy 120 ml
napoju Pro
Zero, 100 g
mąki, łyżkę
proszku do pieczenia oraz szczyptę
imbiru. Mieszamy składniki do dokładnego połączenia się. Masa może być lekko kleista.3Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość
oleju i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy bez dodatków lub z ulubionymi
owocami,
miodem,
syropem klonowym.Porady*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.



*wpis powstał we współpracy z Vitaflo