Wykonanie
Obłędne, słodziutkie, budyniowe w smaku mini serniczki z karmelową
cukrową skorupką na wzór słynnego deseru crème brûlée. Szybkie i proste do wykonania, ale do przygotowania ich będziecie potrzebować palnika do crème brûlée. Serniczki można przechowywać do 3 dni w lodówce, ale karmelizujemy je bezpośrednio przed podaniem. Doskonałe ze świeżymi
truskawkami :-).Składniki na 12 sztuk:10 okrągłych
herbatników500 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie250 g
serka mascarpone2 duże
żółtka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub odrobina mniej)1 opakowanie budyniu
waniliowego bez
cukru (40 g)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub pasty z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Przygotować formę do muffinów, wyłożyć papilotkami. Na dno każdej papilotki ułożyć
ciasteczko - jeśli jest większe niż dno papilotki należy je zgrubsza pokruszyć.W misie miksera umieścić
twaróg,
mascarpone,
żółtka,
cukier,
budyń waniliowy,
wanilię i zmiksować do otrzymania gładkiej masy serowej. Nie miksować zbyt długo by specjalnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotowaną masę
serową wyłożyć do papilotek, rozdzielić po równo.Piec w temperaturze 160°C przez około 28 - 30 minut. Wyjąć, wystudzić przez kilka godzin w temperaturze pokojowej.Karmelizowana cukrowa skorupka:12 pełnych łyżeczek (z lekką górką) drobnego
cukru do wypiekówDo wykonania skorupki cukrowej będzie potrzebny palnik do crème brûlée .Bezpośrednio przed podaniem powierzchnię serniczków delikatnie osuszyć (jeśli jest taka potrzeba) papierowym ręcznikiem i posypać drobnym
białym cukrem. Uwaga: usunąć papilotkę, by jej nie spalić!
Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, przez kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). Podawać natychmiast.Smacznego :-).