Wykonanie
Cześć,Dziś zapraszamy Was na lekki, słodki deser – efekt poszukiwań deseru idealnego na letnie upały. Dutch baby, czyli pieczony naleśnik .Składniki (na 2 porcje – to, co na zdjęciu, przekroiliśmy na pół):1/2 szklanki
mąki (zabrakło mi pszennej także dodałam 3 łyżki kukurydzianej)1/2 szklanki
mleka (użyłam 2%-wego)1 łyżka budyniu
śmietankowego1/2 opakowania
cukru wanilinowego2
jajkaszczypta
soli1 łyżka
oliwy z oliwek lub
olejucukier puder i
owoce do dekoracjiMaking-off:
Mleko mieszamy z
jajkami aż do uzyskania jednolitej masy.Dodajemy
mąkę,
sól,
cukier i
budyń. Całość mieszamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy do środka szklaną paterę (użyłam patery o
boku 21 cm) i grzejemy ją przez 20 minut.Paterę smarujemy
oliwą (lub
olejem) – zarówno spód, jak i brzegi. Do jej posmarowania użyłam pędzelka silikonowego. Wlewamy ciasto. Pieczemy na termoobiegu około 20 minut.Pieczony naleśnik posypujemy
cukrem pudrem. Podajemy go z
owocami i/lub
dżemem.Smacznego!Gosia i PrzemekReklamy