ßßß
składniki na 3 osoby :9 zielonych szparagów , równej grubości9 plastrów cieniutko pokrojonego boczku wędzonego na zimno5-6 pieczarek2 szalotkisól , pieprz do smakumasło do smażenia pieczarek
Pieczarki kroimy i smażymy na maśle , razem z pokrojoną cebulą . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jak już będą gotowe , czyli złociste i pachnące 😉 Studzimy i blendujemy na gładką pastę . Szparagi gotujemy al’ dente . Każdy plaster boczku smarujemy pastą pieczarkową , cienko , żeby nie wyłaziła bokami . Po czym owijamy szparagi bekonem , jeden plaster na jednego szparaga . Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej szparagi w owijce , nie trzeba żadnego tłuszczu , chodzi o to ,żeby wytopił się ten z bekonu . Smażymy , dość często turlając je po patelni ,żeby bekon równomiernie się przysmażył . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. z sosem holenderski 😉 Smacznego !