Wykonanie
4 . 9 (97.5%) 8 vote[s]
Szparagi najlepiej smakują w sezonie , ten się jednak już powoli kończy więc trzeba korzystać puki się da 😉 Prosty przepis na smakowitą przystawkę ze
szparagów owijanych
bekonem , który najpierw smarujemy pastą
pieczarkową . Doskonała ciepła przekąska lub przystawka . Polecam to danie każdemu , jest proste w przygotowaniu , efektowne , a nade wszystko smaczne 😉 Oczywiście najlepiej serwować je z
sosem holenderski , wtedy taki zestaw jest po prostu genialny 😉
składniki na 3 osoby :9
zielonych szparagów , równej grubości9 plastrów cieniutko pokrojonego
boczku wędzonego na zimno5-6
pieczarek2
szalotkisól ,
pieprz do smaku
masło do smażenia
pieczarekPieczarki kroimy i smażymy na
maśle , razem z pokrojoną
cebulą . Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku . Jak już będą gotowe , czyli złociste i pachnące 😉 Studzimy i blendujemy na gładką pastę .
Szparagi gotujemy al’ dente . Każdy plaster
boczku smarujemy pastą
pieczarkową , cienko , żeby nie wyłaziła bokami . Po czym owijamy
szparagi bekonem , jeden plaster na jednego
szparaga . Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej
szparagi w owijce , nie trzeba żadnego tłuszczu , chodzi o to ,żeby wytopił się ten z
bekonu . Smażymy , dość często turlając je po patelni ,żeby
bekon równomiernie się przysmażył . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. z
sosem holenderski 😉 Smacznego !