Wykonanie
Odpowiedziałam na zaproszenie Ani z bloga kuchennymidrzwiami .Piekarnia czerwcowa okazała się dość łatwa i ...smaczna:)Przepis jaki wybrała dla nas Małgosia – prowadząca z Piotrem blog o podróżach, kuchni i ptakach Akacjowy blog, jest prawdziwym strzałem w …czerwiec!Przepis z bloga Zoe – http://www.bakeforhappykids.com/2018/11/super-soft-condensed-milk-pai-bao-roti-sisir.htmlProporcje podane w przepisie na foremkę o wymiarach 15 x 25 cm.S kładniki :210 g letniej
wody, w temperaturze około 37*C35 g
mleka skondensowanego- dałam roślinne300 g
mąki pszennej z dużą zawartością
białka (ok. 12%
białka) – np. pszenna typ 45025 g
cukru pudru15 g
mleka w proszku (nie dodałam, w zamian dałam o tyle więcej
mąki)4 g
soli50 g niesolonego
masła, zmiękczonego, w temperaturze pokojowej1 łyżeczka suchych
drożdży instant1
żółtko1 łyżeczka
mlekaPrzygotowanie:Z podanych składników wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota elastyczne i gładkie ciastoNastępnie odstawić je na 30 do 60 min. w celu podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod przykryciem.Po tym czasie podzielić masę na 15 równych porcji, każdą uformować w kulę. Każdą porcję rozwałkować trzykrotnie podsypując
mąką i składać, wg instrukcji filmowej. Najpierw rozwałkowujemy i składamy jak papier listowy, krótszym
bokiem, a ostatni raz wzdłuż długich
boków, których długość powinna być dopasowana do szerokości foremki.Złożone porcje ciasta ułożyć w formie w poprzek. Jeśli nie mamy powłoki zapobiegającej przywieraniu ciasta, foremkę trzeba wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia.Wstawić pod żarówkę do piekarnika, żeby podwoiło objętość (od 30 do 60 min).Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na 20 min. lub dłużej, żeby ciasto było wypieczone. Po wyjęciu z foremki ostudzić na kratce.
Tu link do filmiku, pokazującego wykonanie
bułek https://www.youtube.com/watch?v=NTdmYRz9uVM
Moje uwagi:Na filmie widać, że ciasto jest traktowane wałkiem, moje ciasto było dość rzadkie dlatego rozgniatałam je tylko palcami i składałam wg wskazówek na filmie. Bułeczki bardzo mi smakowały :)Akacjowy blogKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiOgrody BabilonuWeekendy w domu i ogrodzie