ßßß
CIASTO:3 szklanki mąki pszennej4 żółtka1/2 szklanki cukru1 łyżeczka sody1 łyżka margaryny lub masła3 łyżki miodu4-5 łyżek gęstej śmietany (18%)KREM:10 łyżek kaszy mannej1/2 szklanki cukru900 ml mlekakostka masła (200 g)DODATKOWO:powidła śliwkowepolewa czekoladowaNa początku przygotowujemy ciasto. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.W tym czasie przygotowujemy krem. Najpierw gotujemy kaszę z cukrem na mleku, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy kasza jest zimna, ucieramy miękkie masło dodając po łyżce masy z kaszy. Można na koniec dodać kilka kropli soku z cytryny.Ciasto z lodówki i dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką. Ponieważ ciasto się bardzo klei można rozwałkować przez papier do pieczenia.Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy każdy placek osobno do chwili zbrązowienia.Na upieczony i ostygnięty blat rozsmarowujemy cienko kilka łyżeczek powideł i nakładamy połowę masy. Przykrywamy ciasto kolejnym blatem, smarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę (zostawiamy trochę na wierzch). Kładziemy trzeci blat, dociskamy i smarujemy resztą masy. Wierzch polewamy polewą czekoladową.Zamiast polewy można posypać płatkami migdałowymi.