ßßß



Składniki na ciasto drożdżowe:600 g mąki pszennej42 g świeżych drożdży20 g miodu10 g cukru2 jajka250 g mleka7 g soli75 g miękkiego masłaSkładniki na kruszonkę:100 g mąki krupczatki30 g cukru pudru50 g miękkiego masłaDodatkowo:1 słoiczek konfitury Babuni z jagód StovitJagody1 białkoPrzygotowanie:W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy dwa jajka, miód, cukier, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kulki około 60 gram i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 10 minutach w naszych bułeczkach formujemy wgłębienia za pomocą dna od szklanki. Jagody myjemy i suszymy. Na każdy placek nakładamy po łyżeczce jagód i konfitury jagodowej, ponownie odstawiamy na 10 min. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- zagniatamy mąkę z masłem i cukrem. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.Źródło