Wykonanie
Zapraszam na genialną przekąskę: oszukane przepiórcze udka. Zaskocz gości niebanalną przekąską np. w Sylwestrową noc lub podczas rodzinnej imprezy! Możemy podawać je na ciepło i na zimno, bez dodatków bądź z ulubionymi sosami.




CIASTO:300g
mąki pszennej,200 ml
kefiru,½ łyżeczka
sody oczyszczonej,Szczypta
soli.FARSZ:350g
mięsa mielonego z
indyka2
cebuleUlubione
przyprawy do mięsa mielonego
sól,
pieprz,4 ząbki
czosnku,Paluszki,
Olej do smażenia,2-3
jajka,
Bułka tarta do panierowaniaSposób przygotowania przepisu:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na
oleju.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miski wkładamy
mięso mielone, dodajemy
cebulę i
czosnek a następnie przyprawiamy. Do miski wsypujemy 300g
mąki, szczyptę
soli,
sodę i dodajemy
kefir. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 6mm. Z ciasta za pomocą kubka o średnicy 8 cm wycinamy kółka. Na środku każdego kółka układamy paluszka tak, aby wystawał poza koło, dociskamy do ciasta. Na środku wykrawanego ciasta wykładamy po łyżeczce masy
mięsnej i dokładnie zlepiamy tak jak pieroga. Każdego pierożka przecinamy na pół.
Jajka roztrzepujemy ze szczyptą
soli i
pieprzu. Udka maczamy w
jajku i panierujemy w
bułce tartej a następnie smażymy pod przykryciem na złoto z każdej strony. Gotowe udka serwujemy z ulubionym sosem.Wiele osób sprawujących opiekę nad seniorami zastanawia się, jak ułatwić codzienne życie i poruszanie się starszym ludziom. Niektórzy myślą o zakupie kul, inni o wózkach inwalidzkich. Jest jednak jeszcze rozwiązanie pośrednie – balkonik rehabilitacyjny .Źródło