Wykonanie
Na co dzień nie ma zwykle czasu na leniwe pichcenie skomplikowanych potraw. Liczy się czas i łatwość przygotowania, a nierzadko również dostępność składników. Dlatego zapewne tak często na naszych stołach gości
filet z piersi kurczaka – statystki podają, że co roku każdy z nas zjada około 27kg tego
mięsa. I bardzo dobrze – jest cennym źródłem
białka, fosforu, potasu oraz witamin A, C, D. E i K. Wbrew pozorom obtoczenie go w panierce i usmażenie jak
schabowego, nie jest jedynym sposobem na przyrządzenie
filetów z kurczaka. Można z nich wyczarować niebanalne i pyszne potrawy. Poniżej moje subiektywne zestawienie dziesięciu najlepszych przepisów na szybki obiad z tego właśnie
mięsa.10.
Kurczak w musztardzie
Kurczak w tym wydaniu jest obłędnie smaczny, choć wygląda nieszczególnie. Wszelkie szyderstwa i kpiny milkną, kiedy wybredny esteta spróbuje pierwszy kęs.
Potem słychać tylko mlaskanie…Przepis tutaj:9. Szaszłyki z
kurczaka w sosie satayNasz swojski
kurczak w egzotycznym, tajskim sosie – przepis, który mnie zainspirował pochodzi z książki Jamiego Olivera 30 minut w kuchni , moją wersję znajdziecie tutaj:8.
Kurczak z duszoną
zieleninąSoczysty
kurczak smażony w kieszonkach z papieru do pieczenia, podawany ze
szpinakiem i
zielonym groszkiem. Pysznie i zdrowo! Przepis tutaj:7. Ciasto z
kurczakiemObłędnie smakowite ciasto z
kurczakiem i
pieczarkami – danie, które wygląda na pracochłonne, ale dzięki wykorzystaniu gotowego
ciasta francuskiego, jest na prawdę ekspresowe. Przepis tutaj:6.
Kurczak tikka
masalaNajczęściej jedzone danie w Wielkiej Brytanii? Nie sławna fish and
chips, czy klasyczny pie and
mash. Biorąc pod uwagę, jak liczną grupą w Anglii są teraz Polacy, być może niebawem nasze pierogi podbiją
serca brytyjczyków. Jednak
póki co, najpopularniejsze jest właśnie to hinduskie danie –
kurczak w sosie tikka
masala. Wersja dla leniwych – wykorzystałam gotowy sos ze słoiczka. Przepis tutaj:5.
Kurczak po mediolańskuNiech Was nie zwiodą pozory – to nie jest panierka jak ze
schabowego. W tym przepisie używam
mleka i
bułki tartej – dzięki temu panierka jest cienka i delikatna, a
mięso soczyste i smakowite.4.
Kurczak z wokaPyszna, zdrowa chińszczyzna bez glutaminianu
sodu i konserwantów.
Kurczak ma fantastyczny słodko-kwaśny smak, a przygotowuje się go w kwadrans.3.
Kurczak po greckuBłyskawiczne danie, zadziwiająco łatwe do przygotowania i niewiarygodnie pyszne. Przepis tutaj:2.
Kurczak w
estragonieCharakterystyczny smak oraz zapach
estragonu sprawia, że pospolity
kurczak z
ziemniakami staje się wyjątkowym daniem. Przepis nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom.
Kurczak z
parmezanem i chrupiącym proscciuttoTo niewątpliwie najlepsze, co możesz zrobić z
filetem z piersi kurczaka. Jeśli raz spróbujesz przyrządzić go w ten sposób, na stałe wejdzie do Twojego kulinarnego repertuaru. Daniejest żenująco proste do wykonania, a jednocześnie niewiarygodnie pyszne. Jeśli nie możesz kupić
szynki prosciutto, możesz użyć innej
wędliny –
szynki serrano, parmeńskiej, panchetty, czy nawet wędzonego
surowego boczku.Reklamy