Wykonanie
Jedzenie
ziemniaków, to dla Polaków codzienność. Są dodatkiem do zup, podstawą drugich dań, służą do przyrządzania zapiekanek, frytek, placków czy sałatek. Polewane sosami i doprawiane
masłem tracą swoje dietetyczne właściwości zdrowotne i tuczą.W kuchni preferującej ziemniaczane potrawy najlepiej sprawdzi się
przyprawa do ziemniaków i frytek – podniesie walory smakowe przy jednoczesnej ochronie wartości dietetycznej dania.
Przyprawiaj, na zdrowie!Do przyprawiania ziemniaczanych dań najczęściej używa się
soli, ponadto polewa się je sosami,
śmietaną i dosmacza tłuszczem.
Ziemniaki zyskują wprawdzie smak, ale
tracą swoją lekkość i dzięki dużej zawartości błonnika zamiast sprzyjać pracy układu trawiennego, stają się dla niego znacznym obciążeniem. Łatwo można to zmienić – użycie
przyprawy do ziemniaków i frytek jest proste a przy tym uzyskuje się spektakularne efekty smakowe i zapachowe –
ziemniaki pozostają lekkostrawne a jednocześnie zmienia się ich smak.Jedzenie dobrze przygotowanych i odpowiednio przyprawionych
ziemniaków nie tuczy. Można je polecić osobom na diecie, również jeśli jest to dieta rekonwalescencyjna.Ziemniaczane czary w kuchni
Ziemniaki nie są nudne – nudni są kucharze, którzy nie potrafią
ziemniaków przyprawić. Użycie mieszanek
przyprawowych zawierających
tymianek,
kolendrę,
paprykę,
czosnek,
rozmaryn,
gałkę muszkatołową i inne dodatki każdą prostą potrawę może zmienić w wykwintne danie.Dodatek innych, szczególnie surowych, warzyw znacznie podnosi wartość odżywczą dań wykonanych z
ziemniaków. Towarzystwo
ryby lub
mięsa czyni potrawę pełnowartościowym posiłkiem obiadowym.