ßßß
 
            
         Przyprawiaj, na zdrowie!Do przyprawiania ziemniaczanych dań najczęściej używa się soli, ponadto polewa się je sosami, śmietaną i dosmacza tłuszczem. Ziemniaki zyskują wprawdzie smak, ale tracą swoją lekkość i dzięki dużej zawartości błonnika zamiast sprzyjać pracy układu trawiennego, stają się dla niego znacznym obciążeniem. Łatwo można to zmienić – użycie przyprawy do ziemniaków i frytek jest proste a przy tym uzyskuje się spektakularne efekty smakowe i zapachowe – ziemniaki pozostają lekkostrawne a jednocześnie zmienia się ich smak.Jedzenie dobrze przygotowanych i odpowiednio przyprawionych ziemniaków nie tuczy. Można je polecić osobom na diecie, również jeśli jest to dieta rekonwalescencyjna.Ziemniaczane czary w kuchniZiemniaki nie są nudne – nudni są kucharze, którzy nie potrafią ziemniaków przyprawić. Użycie mieszanek przyprawowych zawierających tymianek, kolendrę, paprykę, czosnek, rozmaryn, gałkę muszkatołową i inne dodatki każdą prostą potrawę może zmienić w wykwintne danie.Dodatek innych, szczególnie surowych, warzyw znacznie podnosi wartość odżywczą dań wykonanych z ziemniaków. Towarzystwo ryby lub mięsa czyni potrawę pełnowartościowym posiłkiem obiadowym.
Przyprawiaj, na zdrowie!Do przyprawiania ziemniaczanych dań najczęściej używa się soli, ponadto polewa się je sosami, śmietaną i dosmacza tłuszczem. Ziemniaki zyskują wprawdzie smak, ale tracą swoją lekkość i dzięki dużej zawartości błonnika zamiast sprzyjać pracy układu trawiennego, stają się dla niego znacznym obciążeniem. Łatwo można to zmienić – użycie przyprawy do ziemniaków i frytek jest proste a przy tym uzyskuje się spektakularne efekty smakowe i zapachowe – ziemniaki pozostają lekkostrawne a jednocześnie zmienia się ich smak.Jedzenie dobrze przygotowanych i odpowiednio przyprawionych ziemniaków nie tuczy. Można je polecić osobom na diecie, również jeśli jest to dieta rekonwalescencyjna.Ziemniaczane czary w kuchniZiemniaki nie są nudne – nudni są kucharze, którzy nie potrafią ziemniaków przyprawić. Użycie mieszanek przyprawowych zawierających tymianek, kolendrę, paprykę, czosnek, rozmaryn, gałkę muszkatołową i inne dodatki każdą prostą potrawę może zmienić w wykwintne danie.Dodatek innych, szczególnie surowych, warzyw znacznie podnosi wartość odżywczą dań wykonanych z ziemniaków. Towarzystwo ryby lub mięsa czyni potrawę pełnowartościowym posiłkiem obiadowym.