Wykonanie
Przygotowałam specjalnie z myślą o moich czytelnika z alergiami - bezglutenowe racuszki z
jabłkami, które są cudownie puszyste i delikatne. Jeśli
mleko bez laktozy zamieniacie roślinnym - przepis będzie dodatkowo 100% VEGAN :) i nadal pycha!Poniżej krótki przepis i kilka zdjęć z
planu telewizyjnego.Składniki:1 , 5 szklankimąki ryżowej2 łyżki
mąki lnianej2 łyżeczki suchych
drożdży3 szklanki
mleka bez laktozy / roślinnego2 łyżki
brązowego cukruszczypta
soli1
jabłkomasło klarowane do smażeniaDodatki:
BananBorówkiMiód gryczany
Jogurt naturalnyPestki słonecznika

Do dzieła:Suche składniki łączymy ze sobą w misce, dolewamy
mleko w temperaturze pokojowej i po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.W
między czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną
masła klarowanego i pozwalamy mu się pięknie rozpuścić :)
Jabłko kroimy w cienkie nieduże plasterki, jak kiedyś robiła to babcia i delikatnie mieszany z lekko wyrośnięty
ciastem.Placuszki nakładamy łyżka na rozgrzane
masło i smażymy z obu stron aż się zarumienią.Podajemy z
jogurtem,
owocami,
miodem lub innymi ulubionymi dodatkami :) świetnie sprawdzi się tu
masło orzechowe lub tahini!Kto oglądał program? :) Jeśli przegapiliście poranna emisję, możecie obejrzeć wielki skrót odcinka tutaj . Niestety materiał został przycięty tak bardzo, że brakuje nawet wstępu i zapowiedzi śniadania :)

fot. Paweł Krajnik i Igor Jankowski