Wykonanie
Delikatne i puszyste bułeczki
miodowe z
maślano -
miodową glazurą. Pyszne, pieczone przytulone w dużej formie. Nie są to słodkie drożdżówki, ale
bułki śniadaniowe. Z zewnątrz klejące od
miodu :). Wspaniałe na śniadanie. Wypróbujcie koniecznie, może to będą od dziś Wasze ulubione bułeczki?Składniki na 12 sztuk:450 - 500 g
mąki pszennej chlebowej20 g świeżych
drożdży lub 10 g suchych
drożdży240 ml
mleka85 g płynnego
miodu*1 duże
jajko1
żółtko60 g
masła, roztopionegopół łyżeczki
soliMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników (zaczynając od mniejszej ilości
mąki, 450 g powinno wystarczyć) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i uformować 12 bułeczek i umieścić w formie o wymiarach 30 x 22 cm (wymiary dolne) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą). Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut lub dłużej do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 - 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć z piekarnika, jeszcze gorące posmarować glazurą
maślano -
miodową, nawet dwa
razy.Glazura
maślano - miodowa:30 g
masła, roztopionego20 g
mioduSkładniki na glazurę umieścić w garnuszku i roztopić, wymieszać, zdjąć z palnika, lekko przestudzić.* Jeśli
miód jest w postaci stałej należy go lekko podgrzać i roztopić. Przestudzić, ale powinien pozostać płynny.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Sally's Baking Addiction .