ßßß
Bułki hamburgerowe są mięciutkie. Przypominają brioszki hamburgerowe . Jednak zamiast masła dodałam do nich oliwę i suszone pomidory. Pachną delikatnie rozmarynem, który wciąż jakoś trzyma się na balkonie. Najwyraźniej nic sobie nie robi z lekkich przymrozków.
Jeśli już piekę bułki hamburgerowe z pomidorami to oczywiście z zamiarem przyrządzenia domowych hamburgerów. W takim wydaniu hamburgery są zdrowe i sycące. Nie ma tu mowy o pustych kaloriach. Bardzo sobie cenię domowe jedzenie . Jeśli jadam poza domem to na pewno nie fast food.Składniki:700 g pszennej mąki350 ml lekko podgrzanego mleka50 g świeżych drożdży100 ml oliwy z oliwek1 jajko2 łyżeczki soli1 łyżka świeżego rozmarynu, pokrojonego8 suszonych pomidorów w oliwie3 łyżki nasion do posypania2 łyżeczki przyprawy do bruschetty
Podgrzej mleko do 28 stopni. Rozpuść drożdże. Do misy robota wsyp mąkę i wlej rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto i po chwili dodaj jajko i sól. Kiedy ciasto tworzy już kulę dodaj oliwę. Wyrabiaj ciasto aż całkowicie wchłonie tłuszcz. Następnie pokrój suszone pomidory, rozmaryn i dodaj do ciasta. Szybko zagnieć. Nie krój pomidorów zbyt drobno, bo pomidory w oliwie są miękkie i szybko się rozpadają. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Przełóż do naczynia, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Tym razem odczekaj 10 minut i podziel ciasta na 10 kawałków. Formuj okrągłe bułki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Spłaszcz i posmaruj rozmąconym jajkiem. Na wierzchu posyp nasionami i przyprawą do bruschetty. Rozgrzej piekarnik do 250ºC na termoobiegu (temperatura wedle piekarnika) i wstaw bułki do pieczenia. Piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160ºC również na termoobiegu i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Upieczone bułki ostudź na metalowej kratce. Bułki można zamrozić. Smacznego!