Pieczony kalafior z piekarnika

nazwa

Wykonanie

Pieczony kalafior z piekarnika to pyszna propozycja, która odmieni Wasze podejście do tego warzywa. Kalafiora w takiej postaci polecam zarówno na obiad, dodatek do obiadu czy przekąskę. Dzięki dodatkowi kminu rzymskiego kalafior pieczony w piekarniku ma lekko orientalną nutę, jednak nie jest ona zbyt przesadzona. Taki kalafior według mnie najlepiej smakuje podany z jogurtem greckim, który idealnie się z nim komponuje. Oczywiście zachęcam Was do eksperymentowania i podawania z innymi dodatkami czy ulubionymi sosami. Według mnie pieczony kalafior smakuje najlepiej, gdy jest dobrze przypieczony – jest wtedy delikatnie chrupiący, co dodatkowo podkreśla jego smak. Zachęcam do wypróbowania oraz podzielenia się opinią 🙂 Smacznego!
Zobacz też:
Placki z cukinii z piekarnika
Placuszki z kalafiora
Zapiekany kalafior i brokuł
Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
mały kalafior (około 600g)
pół łyżeczki kminu rzymskiego
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka soli
3 łyżki oleju
forma do zapiekania
pół szklanki wody
Przepis
1
Kalafior dokładnie myjemy. Wydrążamy twardy głąb, jednak tak, aby kalafior się nie rozpadł.
2
Kumin rozcieramy w moździerzu lub siekamy drobno nożem. Mieszamy go ze wszystkimi pozostałymi składnikami: papryką słodką, ostrą, czosnkiem, solą oraz olejem.
3
Marynatą dokładnie smarujemy kalafiora - najlepiej zrobić to pędzelkiem.
4
Kalafiora wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy połową szklanki wody i wstawiamy do piekarnika na około 40-50 minut, w temperaturę 180 stopni.
5
Jeżeli chcecie, aby kalafior się lepiej spiekł, możecie pod koniec pieczenia podkręcić temperaturę.
Porady
Pamiętajcie, że czas pieczenia zależy od wielkości kalafiora.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/06/pieczony-kalafior-z-piekarnika